Švicarsko podjetje Rinspeed bo svoj najnovejši projekt, osnovan na BMW i3 predstavilo na Geneva Motor Show 2015. Prototip se imenuje Rinspeed Budii in predstavlja majhen avto z električnim pogonom in karbonsko potniško kabino, ki nas postavi pred vprašanje, kako bo tehnologija v naslednji letih napredovala in kako bo vplivala na naše življenje.

Rinspeed Budii je že 21 konceptni avtomobil švicarskega ustvarjalca Franka M. Rinderknechta, ki se osredotoča na povsem novo filozofijo, s samodejno vožnjo v glavni vlogi: Med vožnjo BMW i3 v normalnem obratovanju deluje popolnoma neodvisno, voznik ali potnik pa po želji lahko v roke vzame volan in prevzame kontrolo. Tako lahko uživate v aktivni vožnji na ovinkastih cestah ali na “off-road” terenu, medtem ko dolgočasno in naporno potovanje lahko prevzame računalnik.

Rinspeed Budii se upravlja s pomočjo Harman infotainment sistema z velikim zaslonom na dotik in popolnoma prenovljeno armaturno ploščo BMW i3. Informacije o avtonomni vožnji so še precej luknjaste, vemo pa, da bo uporabljal Trackview teleskop na vrhu strehe, ki ga je možno v višino podaljšati do sedemdeset centrimetrov, kar mu omogoča dober razgled po okolici. Laser in kamera delujeta v harmoniji in preračunata naslednje reakcije vozila, kar omogoča vožnjo brez dodatnega človeškega inputa.

Frank M. Rinderknecht je povedal: “Samostojna vožnja nedvomno ponuja priložnost, da v so prometu ljudje bolj prijazni in strpni, zmanjšalo bi se tudi število prometnih nesreč po vsem svetu. Toda trenutna tehnologija še ni do konca izpopolnjena, je pa še zmeraj prisotnih manj napak kot pri človeku. To je nekaj, kar bomo morali sprejeti, “pravi šef švicarskega obrata avtomobilskih idej Rinspeed. “Ne smemo razvijati brezglavega zaupanja vozilu, ampak zdravo zaupanje v nove zmogljivosti strojne in programske opreme.”

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code