BMW trdi, da naj bi njihove baterije zdržale celo več kot njihovi avtomobili.

Ena glavnih stvari, ki jih ljudje upoštevajo, ko se odločajo za nakup električnega avtomobila, je življenjska doba baterije, ki postaja čedalje bolj očiten problem v naši družbi. Namreč vsi smo že opazili, da na naših pametnih telefonih baterija v letu ali dveh, ne zdrži več toliko časa kot pri novem. V nekaterih primerih ne zdrži niti skozi en cel da, zato je logično, da imajo ljudje enake strahove tudi za baterije v električnih avtomobilih.

Glede na trditve vodje razvoja baterijske tehnologije pri BMW Group, Andreasa Raitha, to za lastnike vozil BMW ne bo problem. Trdi namreč, da vsi podatki pridobljeni s testiranji kažejo na to, da naj bi njihove baterije zdržale celo več kot njihovi avtomobili in tako naredili tehniko električnih avtomobilov tako vzdržljivo, kot vozila z motorjem na notranje izgorevanje.

To ni marketinška izjava, saj so naše baterije narejene z namenom, da zdržijo tako dolgo, kot avtomobili v katerih so vgrajene. To lahko dokažemo z meritvami in informacijami, ki k nam vsak dan pritekajo iz naše flote plug in hibridov. Z gotovostjo lahko trdimo, da je to zgled za celotno industrijo in skupnost, kjer so vsi preveč obremenjeni z življenjsko dobo baterij, inženirska skupnost pa ima glede ohranjanja baterij zelo konzervativen pristop.” je za CarAdvice dejal Raith. Istočasno je priznal, da je po 15 letih seveda normalno pričakovati upad kapacitete baterij in sicer v najslabšem scenariju pričakujejo upad na 70 odstotkov prvotne kapacitete, kar je po njihovih besedah še vedno sprejemljivo saj je baterija še vedno uporabna. Seveda je težko z gotovostjo povedati, kaj to pomeni za zmogljivost takega vozila, ki bi lahko izgubilo nekaj moči in dosega, vendar je 70-80 odstotkov prvotne kapacitete precej sprejemljivo, njihove meritve pa naj bi kazale precej manjši upad kapacitete.

Tudi pri vozilih z notranjem izgorevanjem lahko po 15 letih zaznamo določen upad v zmogljivosti, še posebej se zmanjšata moč in navor, razlika je le v tem, da lahko baterijo iz električnega avtomobila nato naknadno še vedno uporabljamo za več različnih stvari v industriji ali v domačem gospodinjstvu.

World Premiere - BMW - BMW i3s (55)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code