Ko je Chris Harris, gostitelj oddaje Top Gear prvič vozil BMW M4 GTS, ga je ta razočaral, sedaj pa mu je dal ponovno priložnost in ga preizkusil vzporedno z odličnim Porschejem 911 GT3 RS in najnovejšem tekmecu Mercedes Benzu AMG GT R.

Kot verjetno vsi pravi Top Gear navdušenci veste, je sedaj Chris Harris eden glavnih članov ekipe in ni skrivnost, da je bil ob prvem srečanju z dirkalno nastavljenim BMW M4 GTS razočaran. Sedaj se mu je odločil pokloniti še eno priložnost, vendar je za referenco izbral, po mnenju mnogih, najboljši cestni avtomobil, ki je obenem tudi pravi dirkalnik – Porsche 911 GT3 RS, za polno mero pa je poleg pripeljal še najnovejšega tekmeca Mercedesovega AMG GT R.

BMWBLOG-M4GTS-AMGGTR-GT3RS (29)

Najprej je bil na vrsti ravno novinec s trokrako zvezdo na nosu, ki je prvi avtomobil te znamke, ki cilja direktno na Porscheja. V primerjavi s standardnim AMG GT, je tako drugačen, da bi lahko nosil drugo ime. 4.0 litrski twinturbo V8 sedaj proizvaja kar 585 konjskih moči in 700 Nm navora. Ravno tako je dobil karbonsko gred in ‘nešteto’ novih delov, katerih seznam je enostavno predolg za naštevanje. Končni rezultat je res odličen avtomobil. Je neverjetno hiter, ima odličen oprijem na sprednjem delu in obožuje opletati z zadnjim koncem, v kolikor se do stopalke za plin vedemo bolj brutalno. Po Harrisovih besedah je AMG GT R najbližji konkurent 911 GT3 RS, kar jih je kadarkoli peljal in to, je zelo dobra pohvala. Glede na te besede se že bojimo, da ga bo bavarski ponos spet razočaral.

In res ga je. Med dirkanjem po Top Gearovi testni progi s 500 konjskim M4 GTS Chris prizna, da to enostavno ni tak avto, kot ga je pričakoval, še posebej ne za tako zasoljeno ceno, kakršno zahtevajo na trgu za rabljene avtomobile (novi so žal vsi razprodani). Ni mu bil všeč prvič in zagotovo mu ni všeč tudi tokrat. Najbolj presenetljivo je to, da je vmes omenil tudi, da je drugače velik navdušenec nad novim običajnim F30 M3 za katerega pravi, da je po njegovem mnenju najboljši M3 v zgodovini, zato je še toliko huje, ko trenutni vrhunec bavarskega inženiringa ni tako dober kot bi moral biti. Je avtomobil za katerega je hotel, da je dober, pa je bil v tej konkurenci hudo ‘potolčen’.

BMWBLOG-M4GTS-AMGGTR-GT3RS (20)
Na koncu je na vrsti še  Porschej 911 GT3 RS, ki je tudi obdržal krono v tem razredu. Medtem, ko je Mercedes AMG GT R zelo blizu, vseeno ne more premagati občutkov in evforije, ki jo ponuja GT3 RS. Njegov atmosferski 4.0 litrski bokserski šestvaljnik s 500 konjskimi močmi, je po njegovih besedah motor, ki so ga zasnovali avtomobilski bogovi. Vrti se v višave, obenem pa proizvaja zvok, ki je simfonija za vsakega pravega avtomobilskega navdušenca. AMG GT R z jeznim V8 motorjem vibrira, poka in renči, vendar zvok porschejevega šestvaljnika v vseh nas prebudi pravega entuziasta.
Torej medtem, ko je AMGju uspel zelo dober poizkus in je BMW na žalost konkretno razočaral, lahko z gotovostjo rečemo, da je Porsche 911 GT3 RS še vedno kralj! Video testa si lahko ogledate tukaj.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code