Cestne nepridiprave na angleškem podeželju v Costwoldu zasleduje…BMWjev Mad Max avto. Ali policijske enote na podeželjih res potrebujejo bemvejev lovilec, ki doseže 250 km/h? Nekaj zanimivosti o avtomobilu: 38 000 € vreden avtomobil je narejen na osnovi BMW Serije 1 Nadgrajen in opremljen je s policijsko kamero avtocesto v mestu Gloucestershire precozi v manj kot 20 minutah […]

Cestne nepridiprave na angleškem podeželju v Costwoldu zasleduje…BMWjev Mad Max avto. Ali policijske enote na podeželjih res potrebujejo bemvejev lovilec, ki doseže 250 km/h?

Nekaj zanimivosti o avtomobilu:

  • 38 000 € vreden avtomobil je narejen na osnovi BMW Serije 1
  • Nadgrajen in opremljen je s policijsko kamero
  • avtocesto v mestu Gloucestershire precozi v manj kot 20 minutah
  • avtomobil je prototip, namenjen le policijskim enotam na podeželju

Po videzu se zdi, da je novi policijski avtomobil namenjen vožnji v filmu Mad Maxa in ne policijskim obhodom na nacionalnih avtocestah.

Policijski zasledovalni avtomobil, “BMW Interceptor” doseže hitrost kar 250 km/h, kar pomeni, da teoretično lahko prevozi 80 km dolgo avtocesto v mestu Gloucestershire v manj kot 20 minutah. Vendar je bil do zdaj avtomobil uporabljen predvsem za zasledovanje neregistriranih ali ukradenih avtomobilov po cestah z omejitvijo hitrosti in uglednih mestih ter vaseh podeželja v Costwoldu in njegovi okolici.

Avtomobil je izdelan na osnovi BMW Serije 1, vendar je bil prirejen in opremljen s kamerami za lažje opravljanje policijskega dela pri visoki hitrosti. Beseda “Interceptor” je napisana spredaj, zadaj in na straneh avtomobila. Trenutno je avtomobil le prototip, ki si ga med seboj delijo policijske enote v mestu Gloucestershire in zanj BMW še ne sprejema naročil.


Rektor organizacije za cestno in prometno varnost AA, Paul Watters, je ta korak osupnil, opozoril je, da ga bodo lahko mladi vozniki sprejeli kot izzivanje.

“Upam, da to ni rdeča zastava biku oziroma izziv cestnim razbojnikom, ki želijo z novim policijskim avtomobilom tekmovati.” je rekel. “Nisem prepričan, kako se bodo nanj odzvali motoristi, ko ga bodo zagledali v vzvratnem ogledalu… najverjetneje bodo upočasnili..
Avtomobil izgleda grozeč in vzbuja občutek, da se bodo iz gum prikazale špice. Nikoli še nisem videl resničnega policijskega avtomobila z napisom “Interceptor” na njem.”


 

Nov policijski avtomobil primerjajo z avtomobilom, ki je imel glavno vlogo v akcijskem filmu Mad Max iz leta 1979. V filmski uspešnici je Mel Gibson igral vlogo policijskega častnika v postapokaliptičnem času. Poleg glavnega igralca je bil osrednja atrakcija filma zelo hiter avtomobil popisan z napisom “Interceptor”.

Posterji so prikazovali Gibsona in avtomobil z napisom Interceptor ter k filmu vabili s sloganom:

“Zadnji zakon na svetu je izgubil nadzor. Molite, da je še nekje zunaj.”                                                                                                                                                                                                                    (‘The last law in a world gone out of control. Pray that he’s out there somewhere.’)

Vendar policija vztraja, da je Interceptor zmogljivo vozilo za boj proti kriminalu in ne le filmska domislica.

Upoštevanje cestnih pravil: Mel Gibson, ki vozi svojega Interceptorja v filmu Mad Max
Predstavnik policije v Gloucestershiru je komentiral: “Zelo smo zadovoljni z njim. V javnosti je veliko zanimanja zanj.  “Interceptor” je med drugim opremljen tudi z avtomatičnim prepoznavanjem registrskih tablic. Pojasnil je še: “Policisti lahko avtomobil vozijo po katerikoli cesti na podeželju in med vožnjo skenirajo registrske tablice s posebno ANPR kamero.  Če je bila številka registrske tablice že vpisana v policijski sistem zaradi prekrška ali kaznivega dejanja, lahko nemudoma ustavijo vozilo in ga pregledajo.”

Predstavnik BMW-ja je potrdil, da je vozilo opremljeno s številnimi kamerami: “Vozilo je opremljeno s prednjo, zadnjo in notranjo kamero, ki snema osebe sedeče na zadnjih sedežih avtomobila. Kamere snemajo tudi, ko je vozilo ugasnjeno, kar omogoča snemanje dogajanja po nesreči ali kaznivemu dejanju.”

Opazen “Interceptor” je izdelan na osnovi športnega BMW avtomobila 125d M Sport s petimi vrati in dizelskim motorjem. Policijske enote pa preizkušajo tudi še v javnosti nepoznano različico “Interceptorja”, ki je izdelana na osnovi še zmogljivejšega avtomobila BMW M135i z bencinskim motorjem in je namenjena predvsem tajnim policijskim operacijam ter policijskemu nadzoru prometa pod krinko. Oba avtomobila sta namenjena sledenju cestnim nepridipravom, ki poskusijo ubežati manjšim policijskim avtomobilom, ko jih le ti ustavijo.

interceptor

Posebna oprema sestoji iz visoko tehnološkega sistema evidenčnega snemanja za prestreg motoristov, slabih voznikov in kriminalnih aktivnosti , kot tudi za preverjanje registrskih tablic z ANPR tehnologijo. Poleg tega ima poseben športni videz BMW Performanca vključno z dvojno črno rešetko spredaj in črnimi platišči na pnevmatikah.
Za policijsko delo je avtomobil nadgrajen s sistemom za opozarjanje na urgentno vožnjo, ki vključuje modre luči in sireno, ter trdnim sprednjim odbijačem.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code