V zadnjem tednu je Rusijo udarila močna kriza in padec vrednosti njihovi denarni enoti, rublju. Rusija je v največji finančni krizi od leta 1998.

V zadnjih nekaj dneh je menjalni tečaj skočil na 60 rubljev na dolar, oziroma 73 za en evro, kar pomeni, da vrednost strmo pada za 30%, če upoštevamo, da je bilo prej za en dolar potrebno odšteti 46 rubljev. Omenjenih trideset odstotkov padca vrednosti načenja tudi avtomobilsko industrijo.

Nekaj proizvajalcev vozil že išče rešitve za izničitev izgub. Situacija je tako huda, da je veliko Rusov začelo panično investirati v stvari, ki bodo obdržale svojo vrednost bolj kot denarna valuta. Zato se je nakup zlata povišal do novih rekordov, ravno tako vse vredne dobrine. Seveda sem spadajo tudi prevozna sredstva. Sprva morda mislite, da so bili prodajalci v salonih navdušeni nad povpraševanjem in prodajo. V normalnih pogojih bi bil to izjemen uspeh, vendar pri takšni nizki vrednosti rublja znamkam grozijo milijonske izgube.

russia-bmw

[sam id=”15″ codes=”true”]

Če si pogledamo BMW, ki je v Rusiji precej popularen in ima dobro prodajo, postane problem ob dobri prodaji, saj pomeni, da bodo med prvimi občutil krizo. Po navedbah Autonews Europe se Nemci morda soočajo s 100 do 150 milijonsko izgubo v zadnji četrtini leta, če bodo prodajali avtomobile po istih cenah, kot do sedaj. Druge znamke so že ukrepale in do neke razumljive meje dvignile cene svojih vozil; Toyota naprimer je naznanila, da že ukrepajo v tej smeri preden pride do izgub. Nekateri drugi proizvajalci, kot je Volkswagen, Renault ali Hyundai se soočajo še s hujšimi izgubami, saj so na ruskem trgu zelo močni.

Del podjetij se je odločil celo, da za nekaj časa ustavijo prodajo vozil; Audi, Jaguar in Land Rover so samo nekatere znamke, ki so to storile. Audi se je celo odločil zaustaviti proizvodnjo v njihovem obratu v Kalugi od 22. decembra do 12. januarja 2015.

Kakšen je torej naslednji korak za ruski BMW?

1 komentar

  1. EU dela take neumnosti da to vidijo tudi osnovnošolci,Američani delajo tako nepopravljivo škodo EU samo oni naredijo vse kar rečejo Ameri.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code