No, če smo natančni, govorimo o obdobju naslednjih desetih let. Ne gre za novo vprašanje, pa vendar konkretnega odgovora še nismo dobili....do sedaj.

Spletni medij Bimmerfile namreč poroča, da naj bi BMW v naslednjih dveh do šestih letih dokončno opustil ročne menjalnike, tudi v Združenih državah Amerike. Uspeli so pridobiti razpored nekaterih prihodnjih projektov, natančneje predelav obstoječih modelov in šeststopenjskega ročnega menjalnika, ki je trenutno na voljo brez doplačila, ni najti nikjer. “Propad” naj bi se tako začel v letu 2020, letu, ki nam bo prinesel novo serijo 2. ZF osemstopenjski avtomatski menjalnik bo najverjetneje postal stalnica za vse različice serije 2.

To tako vključuje tudi M2, ki jo pričakujemo v letu 2026. Zdi se neskončno daleč, pa vendar prevladuje mnenje, da bodo prihajajoči M2, M3 ter M4 (slednja na trg prihajata okrog leta 2020) poslednji modeli, opremljeni z ročnim menjalnikom. Obstaja možnost, da bo pogonski sklop prihodnje M2 razvit na pogonskem sklopu M3 in M4, kar bi pomenilo zmanjšanje razvojnih stroškov. Opcija ročnega menjalnika, tudi če samo za M2, nima prav nobenega finančnega smisla. Če se zopet vrnemo k letu 2026: zamenjava za “skorajšnjo” razgrnitev nove generacije serije 3 sploh ne bo imela opcije ročnega menjalnika. Enako velja za serijo 4, pričakovano v letu 2027. Celo serija 3, napovedana za leto 2019 bo to opcijo nudila le v modelih brez črke M ter v modelu 330i s štirimi cilindri. Povzetek: “ročna era” se ne bo končala nenadoma, a bo postopoma izginjala in bo pri BMW v roku desetih let odšla za vedno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code