Kitajske oblasti so pred kratkim znamki BMW izdale dovoljenje za izvažanje njihovih vozil narejenih na kitajskem, povsod po svetu. Lahko to pomeni konec pregovorne Nemške kakovosti?

Zanimivo je to, da je ta novica prišla na dan le nekaj dni po uradni izjavi znamke BMW, da nima namenov na drugih svetovnih trgih prodajati avtomobilov, kot je recimo limuzinska različica serije 1, ki narejena na Kitajskem le za njihov trg. Glede na poročanje medija AutomotiveNews, naj bi BMW group, ki na Kitajskem sodeluje z lokalnim proizvajalcem avtomobilov Brilliance Auto, dobil od kitajskih oblasti dovoljenje za izvoz svojih avtomobilov, česar pa naj glede na njihove izjave, ne bi storili, vsaj zaenkrat ne.

BMWBLOG-kitajskiBMW (5)

“Imamo dovoljenje za izvažanje, vendar se zaenkrat še nismo povsem odločili glede tega, saj trenutno potrebujemo proizvodne kapacitete za lokalni trg. Vsi proizvedeni avtomobili se ‘absorbirajo’ lokalno” je dejal Olaf Kastner, direktor BMW Kitajska. Glede na to, da je kitajski trg trenutno največji na svetu za to bavarsko znamko, pred kratkim je namreč prehitel ameriškega, lahko tej trditvi tudi z gotovostjo verjamemo.

BMWBLOG-kitajskiBMW (3)

To bi se lahko vseeno kmalu spremenilo, saj naj bi zanesljivi viri poročali o večanju proizvodnje v tovarni v Dadongu na Kitajskem, kjer se bo med drugim v bližnji prihodnosti proizvajal tudi BMW X3 za kitajski trg. Kapaciteto naj bi dvignili  iz 300 tisoč enot, na 450 tisoč enot na leto, kar bi tovarno izenačilo z njihovo največjo v Spartanburgu v ZDA.

Ravno to dovoljenje bo zagotovo porajalo veliko vprašanj in poželo veliko začudenja v BMW skupnosti, saj imajo izdelki narejeni na Kitajskem slab sloves. To še posebej pride v kontekst, če pomislimo, da je BMW velik del svojega ugleda zgradil na pregovorni ‘Nemški kakovosti’, ki je bila kupcem te bavarske znamke že od nekdaj samoumevna. Če to vzamemo stran, se lahko BMW znajde v velikih težavah, ne glede na to, da pri BMWju trdijo, da so njihove tovarne na Kitajskem na enakem nivoju kot tiste v Nemčiji ali Združenih državah Amerike.

BMWBLOG-kitajskiBMW (4)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code