Ali je prišel čas, ko lahko začnemo pogrešati dobre stare 'halogenke'?

Če pogledate večino novih avtomobilov, še posebej luksuznih, boste opazili, da so njihove LED luči prave umetnine. Par starih dobrih halogenskih žarometov dandanes enostavno več ni dovolj dober, še posebej iz vidika dobrega izgleda. Zanimivo je predvsem to, da naj bi bile poleg lepšega izgleda, LED luči tudi boljše in varnejše, kar pa ne glede na to, da svetijo bolj močno in dlje, ni vedno res. Pri Automotive news tako poročajo, da je neprofitna organizacija IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) izdala kar štiri študije, ki kažejo na to, da večina LED žarometov na novih avtomobilih ni tako dobrih, kot si mislimo.

Problem pa ni omejen le na določene znamke ali države porekla. Organizacija IIHS je ravno tako ugotovila, da vozila velikokrat zapustijo tovarne s slabo nastavljenimi žarometi, kar lahko povzroči slepitev nasproti vozečih udeležencev v prometu. Od 100 vozil, ki jih je IIHS organizacija testirala, so oznako ‘dobro’ prejeli le štirje, kar štirideset pa jih je prejelo oceno ‘slabo’. Testiranje je bilo izvedeno s strani inženirjev, ki so merili kako daleč žaromet projecira svetlobo ob prižganem kratkem in dolgem snopu med tem, ko avtomobil pelje naravnost in okoli zavoja. Pomemben kriterij je bil ravno tako ta, da žaromet ne zaslepi preveč nasproti vozečih vozil.

BMWBLOG-LED-headlights (15)
Kot dodaten dokaz, kako pomembna je skladnost avtomobilskih žarometov pri varnostni oceni posameznih avtomobilov je dejstvo, da si je letos le 15 avtomobilov prislužilo nagrado 2018 Top Safety Pick Plus, medtem ko si je lani ta naziv lastilo še 38 vozil. To zmanjšanje gre večinoma pripisati novemu pravilu, ki za osvojitev nagrade zahteva vsaj oceno ‘dobro’ v kategoriji avtomobilskih žarometov. Glede na to, da se velik odstotek nesreč s smrtnim izidom zgodi ponoči, bi se morda lahko vprašali ali je dizajn avtomobilskih žarometov res bolj pomemben od same funkcije.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code