BMW eDrive: modro siva oznaka na vseh bavarskih vozilih ki na nek način pripomorejo k čistejšemu zraku okoli nas, obenem pa zmanjšajo ali celo izničijo porabo goriva. Kakšne so torej novosti za najbolj ekološko usmerjeno vejo bavarcev?

V južni Franciji so bile nedavno predstavljene vse inovativne tehnologije BMW Group. eDrive počasi, a vztrajno prodira v svet serijske proizvodnje modelov; tako je bil na dnevih inovacij predstavljen tudi prototip serije 2 Active Tourer s hibridnim priključnim pogonskim sistemom. To je tudi prvo priključno hibridno vozilo BMW z zgorevalnim motorjem, nameščenim spredaj, visokonapetostnim generatorjem in s cestiščem povezanim štirikolesnim pogonom, zahvaljujoč električnemu pogonskemu sistemu na zadnji osi.

Z neposrednim vbrizgom vode smo bili seznanjeni že nekaj mesecev nazaj, ko je bil prvič predstavljen M4 Moto GP Safety Car. Sistem povečuje učinkovitost zgorevalnih motorjev pri stopnjah visoke zmogljivosti in prav tako znatno zmanjšuje porabo goriva in emisije v ključnih ciklih vožnje za stranke.

Potem pa je tukaj še vožnja s sistemom gorivnih celic na vodik. Slednje omogočajo tehnologiji BMW eDrive, da omogoči električno vožnjo z visoko zmogljivim dosegom in občutno krajšimi časi polnjenja. Takšna tehnologija je ustvarjena s pomočjo že uradno potrjenega partnerja: Toyota Motor Corporation. Fuell Cell Electric Vehicle, FCEV bo, če bo vse po sreči, vozilo naše prihodnosti in bo predstavljeno do leta 2020.  Gorivna celica, ki vodik pretvori v  električno energijo in vodno paro, omogoča lokalno vožnjo brez emisij, skupaj z dinamiko, ki jo močno želijo vsi BMW lastniki.

Opora vsemu temu razvoju so prilagodljive arhitekture in povečana raznolikost tehnologij pogonskih sistemov: učinkoviti bencinski in dizelski motorji, pogonska sistema priključnih hibridov in električnih baterij ter, v prihodnosti, gorivne celice na vodik bodo zagotovili učinkovito tehnologijo za vsak posamezni segment in vrsto zahtev.

vodikove-gorivne-celice-bmw-group (16)

V okviru Dnevov inovacij 2015 so prvič v zgodovini vključene predstavitvene vožnje, s katerimi bodo predstavitvena vozila s pogonskim sistemom na gorivne celice na vodik predstavila potencial te tehnologije. Dolgoročno gledano bo pogonski sistem na gorivne celice na vodik postal integralni element tehnologije BMW Efficient Dynamics.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code