Bloomberg poroča, da nemška kanclerka Angela Merkel želi spodbuditi prodajo električnih vozil v Nemčiji. Zastavljen cilj je 1 milijon vozil na električni pogon do leta 2020!

“Veliko bo še potrebno narediti,” pravi Merklova na tiskovni konferenci v Berlinu. “Vidimo, da bodo potrebne dodatne subvencije. O tem pa se bomo morali pogovoriti z zveznimi deželami.”

Če Nemčijo primerjamo s sosednimi državami, je Merklova precej v zaostanku. Vlada namreč ni sprejela idej, ki jih ponuja naprimer Francija, kjer kupci dobijo do 6.300,00 € subvencij za kompenzacijo višjih cen električnih vozil. Med dodatnimi ugodnostmi bi lahko bili tudi brezplačni parkirni prostori in dovoljenje uporabe avtobusnih pasov na cestah. Prodaja avtomobilov na električni pogon je lansko leto znašala 7.600, v Franciji pa se je za takšna vozila odločilo še skoraj enkrat več ljudi, tam je bilo prodanih namreč 14.400 enot.

Konferenz zur Elektromobilität

Res je, da je letos v Nemčiji prodaja poskočila za približno 68 odstotkov, “smo še zmeraj daleč od našega zastavljenega cilja,” pravi Matthias Wissmann, predstednik nemškega VDA. “Vlada bo morala ukrepati in sprožiti večje povpraševanje po ekološko usmerjenih vozilih. Ena možnost je znižanje davkov na električna vozila,” pravi Matthias.

Kanclerka želi zmanjšati emisije in s tem slediti pri tem bolj naprednim državam, kot so Francija, Japonska in ZDA. Nemški proizvajalci vozil bodo do konca letošnjega leta ponujali 17 različnih modelov električnih vozil, dodatnih 12 pa lahko pričakujemo prihodnje leto, poroča VDA. Skupaj je v Nemčiji registriranih približno 24.000 električnih vozil, na voljo pa imajo 4.800 polnilnih postaj. Minister za promet in zveze, Alexander Dobrindt je povedal, da bodo v Nemčiji zagotovili še 400 polnilnih postaj, predvsem na počivališčih avtocestne mreže.

angela-merkel-i3 (3)

Najbolj prodajana vozila nemških proizvajalcev, ki spadajo v sekcijo brez emisij so: BMW i3, električni izvedbi Smarta in Mercedes-Benzov razred B. Volkswagen se jim pridružuje z električnim Up-om in Golfom. Ponudbi sledita tudi dva, ki sta vstopila na nemški trg: Tesla Model S in Nissan Leaf. Nemška vlada je napovedala načrte za konferenco prihodnje poletje v Berlinu, kjer bi razpravljali o tem, kako lahko država doseže nadaljni napredek na področju elektromobilnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code