Mestna prometna omrežja se zaradi vse večje urbanizacije bližajo zgornjim mejam obremenjenosti. Ob vse večji nevarnosti nesreč in prometnih zastojev je današnja vožnja v mestu polna kompleksnih prometnih situacij, ki vključujejo številne udeležence v prometu. Če želimo v prihodnje ohraniti neomejeno mobilnost, morajo biti prometni sistemi sposobni nadzora in upravljanja s cestno obremenjenostjo.   BMW […]

 Mestna prometna omrežja se zaradi vse večje urbanizacije bližajo zgornjim mejam obremenjenosti. Ob vse večji nevarnosti nesreč in prometnih zastojev je današnja vožnja v mestu polna kompleksnih prometnih situacij, ki vključujejo številne udeležence v prometu. Če želimo v prihodnje ohraniti neomejeno mobilnost, morajo biti prometni sistemi sposobni nadzora in upravljanja s cestno obremenjenostjo.

 P90150027_highRes (Large)

BMW Group kot vodilni proizvajalec premium avtomobilov na svetu igra aktivno vlogo pri oblikovanju osebne in trajnostne mobilnosti. Strokovnjaki iz BMW Group so tako vključeni v raziskovalno iniciativo UR:BAN (v nemškem jeziku akronim za Urbani prostor: sistemi za pomoč cestnim udeležencem in upravljanje prometa) in delajo na razvoju kooperativnih in inteligentnih sistemov za pomoč vozniku in upravljanje prometa. »S to iniciativo bomo prispevali k bistvenem izboljšanju varnosti, učinkovitosti in udobja v urbanih področjih,« pojasnjuje dr. Christoph Grote, izvršni direktor podjetja BMW Forschung und Technik GmbH. Iniciativa se predvsem osredotoča na ljudi in številne vloge, ki jih imajo v prometnem sistemu – vse od voznika avtomobila, motorista, kolesarja in pešca, pa do urbanistov. V ta namen je raziskovalna iniciativa povezala 31 partnerjev iz avtomobilske industrije in njihovih dobaviteljev, področja elektronike in programske opreme ter tudi iz raziskovalnih inštitutov in mest. Iniciativo za obdobje 2012-2016, ki jo financira Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo (BMWi), sestavljajo trije ločeni projekti: »Kognitivna asistenca«, »Povezan prometni sistem« in »Človeški dejavniki v prometu«. BMW Group igra pomembno vlogo v vseh treh sklopih.

Vmesni rezultati so bili danes predstavljeni na dogodku UR:BAN v nemškem vesoljskem centru (DLR) v mestu Braunschweig.

Večja varnost s »Kognitivno asistenco«.

Današnji sistemi za pomoč vozniku so v prvi vrsti zasnovani, da povečajo varnost in udobje pri vožnji po avtocestah. Na drugi strani pa ostaja nova serija izzivov v mestnem prometu, kjer morajo vozniki biti pozorni na kolesarje in pešce. Zato je potrebno ustrezno prilagoditi metode za zaznavanje situacij in nevarnosti ter za pomoč voznikom pri manevrih zaviranja in krmiljenja, ki že uspešno delujejo na avtocestah.

Podjetje BMW Forschung und Technik GmbH v sklopu podprojekta »Zaščita ranljivih udeležencev v prometu« razvija sistem za pomoč vozniku za zaščito pešcev: sistem analizira situacijo in vedenje pešca, da bi se ocenila nevarnost, da pride do trka z vozilom. Nesrečam s pešci se je mogoče izogniti z zaviranjem, krmiljenjem ali s kombinacijo obeh. V testnem vozilu BMW serije 5 je že mogoče prepoznati podrobne poteze pešca – t.j. glavo in trup – ter oceniti smer hoje.

Za delovanje sistemov za pomoč vozniku, ki učinkovito preprečujejo nesreče, je potrebna zanesljiva in celotna »slika« okolice, obenem pa morajo sistemi pravilno interpretirati kompleksne situacije s številnimi različnimi protagonisti in omejitvami. BMW Forschung und Technik GmbH tako razvija zmogljive algoritme ocenjevanja za združevanje podatkov in ovrednotenje situacij v interdisciplinarnem podprojektu z naslovom »Merjenje in modeliranje okolja«.

 
P90150030_highRes (Large)

Na dogodku, ki ga je gostil nemški vesoljski center, je bilo prikazano zaznavanje predmeta skupaj z generičnim zaznavanjem predmeta v prostoru s pomočjo mrež. Cilj je bilo razviti sistem 360° modeliranja okolja v urbanih scenarijih za uporabo v številnih sistemih za pomoč vozniku.

Energijsko učinkovita vožnja s »Povezanim prometnim sistemom«. 

Danes ima mestni promet relativno visok potencial za dodatno izboljšanje učinkovitosti prometa in s tem znižanje emisij CO2. BMW AG je tako v podprojektu »Mestne ceste« združil moči z ostalimi projektnimi partnerji in razvil sistem pomoči za okolju prijazno vožnjo in zaviranje. Ta sistem uporablja informacije o preklopu luči na semaforju in o lokalnih prometnih situacijah pred križišči, da bi tako ponudil doslej neizkoriščen potencial za povečanje učinkovitosti prometa ob zmanjšanju emisij in nivojev hrupa na semaforiziranih križiščih. Tako usmerjanje prometne pretočnosti prav tako odpira možnost maksimalnega izkoristka pogonskih sistemom današnjih avtomobilov, kot sta na primer električni in hibridni pogon.

Sistem pomoči za okolju prijazno vožnjo in zaviranje je bil vgrajen v testni vozili BMW X5 in BMW serije 4. Projekt tako predstavlja način prenosa informacij iz prometne infrastrukture v vozila preko prometno-informacijskih centrov in centrov za podatke o mobilnosti (MDM). Prvi testi na terenu se bodo izvedli na testnem poligonu v mestih Düsseldorf in Kassel. Rezultati se bodo neposredno vključili v analizo učinka za potrditev prednosti na področju učinkovitosti.

 P90150031_highRes (Large)

Predvidljiva in udobna vožnja s projektom »Človeški dejavniki v prometu«.

Projekt »Človeški dejavniki v prometu« ustvarja inovativen nov prikaz in upravljanje konceptov, ki spremenijo vozila v »aktivne pomočnike« v primeru nevarnosti.

Podprojekt »Nadzorljivost« je združil BMW AG in BMW Forschung und Technik GmbH z akademskimi partnerji in raziskovalnimi inštituti, da se razvije standardizirane in metodične osnove učinkovite in utemeljene oblike preverjanja nadzorljivosti funkcij in konceptov vmesnika človek-stroj (HMI) s poudarkom na situacijah, kjer igra čas bistveno vlogo.

Podprojekt »Predvidevanje vedenja in zaznavanje namere« pa se osredotoča na metode zgodnjega zaznavanja voznikovih namer za ustrezno umeritev predlogov sistemov za pomoč vozniku.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code