Ko pomislimo na Rolls-Royce, se pred našimi očmi odvija predstava elegance, vrhunsko-luksuznega potovanja in prestiža. Brez pikice nečistoče na avtomobilu ali neurejenosti v kakšni drugačni obliki. Kaj pa, če vam povemo, da bo RR izdelal SUV?

V odprtem pismu sta Peter Schwarzenbauer in Torsten Müller-Oetoves iz Rolls-Royca potrdila, da se bo kmalu pričela izdelava popolnoma novega koncepta Rolls-Royce znamke. Je visoko pozicionirano vozilo z novo aluminijasto strukturo, ki lahko prečka vse možne ovire, ki mu pridejo na pot. Če ste mislili, da bo 2016 Bentley Bentayga najboljši SUV vseh časov ste se zmotili. RR je svoj nov projekt imenoval “Cullinan” po največem doslej odkritem diamantu.

Verjetno je vaša prva misel: to je le bolj luksuzna različica večjih bavarskih X modelov. Pa ni ravno tako, pravi Klaus Frölich. “Pripravljamo posebno vozilo, ki združuje klasično oblikovanje z izjemnim mojstrskim delom in najboljši možen ambient med vožnjo.

rolls-royce-suv

Edini motor, ki bo na voljo v Rollsovem SUV bo 6,6-litrski V12, ki bo proizvedel okoli 630 konjskih moči in bo povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. Kakšne bolj okolju prijazne izvedbe so malo verjetne: V12 hibrid enostavno ne pride v poštev, V8 hibrid, ki izvira iz BMW vozil pa bi lahko očrnil prestižno znamko. Ravno zaradi slednjega razloga je bil velik poudarek na dejstvu, da RR SUV ne bo nadgradnja prihajajočega BMW X7.

“Odločili smo se za temo, ki se oddaljuje od klasičnih crossoverjev in SUV-jev,” pravi oblikovalec Giles Taylor. “Vozilo daje občutek nadvlade, športnega značaja, elegance in lahkotnosti. To je visoko, dolgo in funkcionalno vozilo, ki obenem ohranja Rolls-Royce značilnosti. Prav tako smo želeli pokazati, da mislimo resno naskočiti na trg SUV-jev.”

2182_rolls_royce_suv

Če ga primerjamo z Bentleyem, Cullinan ne bo uporabljal treh vrst sedežev; stranke bodo lahko izbirale med štirisedežno in petsedežno verzijo. Diamant naj bi imel 90 odstotkov zmožnosti off-road vožnje Range Roverja, ko pa bo prišel na trg, predvidoma leta 2018, lahko pričakujemo letno prodajo okoli 4000 enot. “Posel se pri nas ne vrti okoli prodanih številk,” poudarja Müller-Ötvoes. “Za luksuznega prodajalca, kot smo mi, je volumen lahko nasprotujoč uspehu. Zato je strateško napačno odločanje, če bi ciljali na prodajo čez 10 tisoč enot letno.”

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code