Segment SUV vozil je iz dneva v dan večji, prodaja pa se vzpenja v nepredstavljive višave. BMW je eden tistih, ki so priložnost zagrabili v obratu Južne Karoline, kjer proizvajajo izključno X modele in so ravnokar praznovali tri milijone proizvedenih enot.

Ko je leta 1999 iz tovarne zapeljal prvi BMW X5 je svet zaprepadeno opazoval, v kakšno nenavadno smer se bavarsko podjetje razvija. Šestnajst let kasneje je njihova SUV divizija močnejša od mnogih.

Vozilo s številko 3.000.000 je po proizvodnem traku prispelo iz tovarne kot F85 X5 M v Donington Grey barvi karoserije z Mugello Red merino usnjenim oblazinjenjem in karbonskimi vložki. Zaradi svojega posebnega statusa ga je iz tovarne zapeljal Dawn Burgess, dolgoletni uslužbenec, ki je za znamko delal od leta 1994. Vozilo bo sedaj odpotovalo na Švedsko v Kristianstad, kjer ga njegov bodoči lastnik že nestrpno pričakuje.

spartanburg-bmw

Spartanburg obrat pa ni bil vedno namenjen X modelom. Prvi avtomobil narejen pri njih je bil Alpine White E36 318i, ki je iz obrata zapeljal septembra 1994. Prvi milijon je zaključil Interlagos Blue Z4 M februarja 2006, dva milijona pa Vermillion Red X3 januarja 2012.

P90177935_highRes

Američani se lahko z razlogom veselijo napredka proizvodnje. Spartanburgu se obeta zanimiva prihodnost: BMW je napovedal, da bodo vanj vložili eno milijardo dolarjev za izvedbo prihajajočega ameriškega orjaka: X7. Na leto naj bi bilo skupaj proizvedenih 450.000 enot, kar Spartanburg vmešča na mesto največjega objekta zunaj Nemčije.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code