Najbolj ''privlačna'' tehnologija v novem BMW M5 je zagotovo napreden štirikolesni pogon, ki ga pri BMW imenujejo kar M xDrive. Kljub temu, da so pri BMW podrobnosti o novem sistemu razkrili že pred uradnim razkritjem, so objavili tudi video posnetek, ki nam v nov sistem ponuja nov pogled in še več podrobnosti.

V videoposnetku lahko takoj opazimo, da sistem deluje v treh voznih načinih, kot običajen štirikolesni pogon, ”športni” način delovanja štirikolesnega pogona in kot dvokolesni pogon. Pogonski sklop mehansko združuje izjemno napredni BMW xDrive Intelligent štirikolesni pogon in Active M diferencial, medtem ko običajni vozni profil ”nadvlada” tem nastavitvam. Pogonski sklop je bil tako ojačan, sedaj je še bolj tog, saj so le tako lahko omogočili prenos več navora.

Medtem ko računalnik razporedi navor na prednji oziroma na zadnji kolesni par glede na razmere, je Active M diferencial zadolžen za razporeditev navora na zadnji osi.  Vse to sicer nadzoruje M xDrive sistem, omogoča pa neverjetno mero oprijema, okretnost in stabilnost v zavojih.

BMWBLOG-m5-f90-bmw (3)

M xDrive, ki sicer tesno sodeluje z DSC sistemom, je nujno potreben le v skrajnih razmerah. Moč motorja z minimalnimi izgubami prenese na koles, kar se občuti pri odlični vozniški dinamiki, ki natančno sledi ”ukazom”, ki jih voznik pokaže s gibom volanskega obroča. 

BMWBLOG-m5-f90-bmw (2)

Seveda pa BMW M5 že pri osnovnih nastavitvah z vključenim DSC sistemom za nadzor stabilizacije in štirikolesnim načinom dovoljuje zdrs zadnjih koles, kar pomeni, da bo dokaj enostavno uživati v vožnji skozi ovinke. Za razliko od običajnega xDrive štirikolesnega sistema je več navora razporejenega na zadnji par koles, ”drift” podvigi bodo postali bolj nadzorovani. Nestrpno pričakujemo prve posnetke, ki bodo novi štirikolesni pogon prikazali tudi v praksi.

https://www.youtube.com/watch?v=lXkD1SQxsAg

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code