Nemški proizvajalci vozil so se odločili, da bodo naredili vpoklic 630.000 dizelskih vozil z zavajajočo programsko opremo. Med njimi so Volkswagen, Opel, Audi in Mercedes, pri BMW nepravilnosti ni bilo odkritih.

V okviru povečevanja obračuna z emisijami zdravju nevarnih dušikovih oksidov (NOx), bodo vpoklicani dizelski avtomobili znamk Porsche, Volkswagen, Opel, Audi in Mercedes, je dejal nemški vladni uradnik.

Dizelski motorji so pod drobnogledom že od začetka septemberske afere VW dieselgate, ki je sprožila strog nadzor v različnih vladnih institucijah po vsem svetu. Čeprav pri nobeni od drugih znamk ni bilo najdene goljufive opreme, pa so bili pod drobnogled vzeti tudi vsi tisti, ki uporabljajo sisteme, ki lahko izključijo obravnavo emisij za izboljšanje zmogljivosti in podaljšanja intervalov med servisi. Evropski testi so do danes pokazali več avtomobilov s pomočjo pravnih vrzeli lahko zmanjšali dejanske izpuste emisij v določenih okoliščinah, domnevno za zaščito motorjev. Nemški zvezni urad za motorna vozila, KBA je to tehniko že večkrat postavil pod vprašaj.

vw-dieselgate

Daimler je v četrtek dejal, da je ameriško ministrstvo za pravosodje od njih zahtevalo, naj preuči svoj postopek certificiranja emisij za vozila. “Zaenkrat ne bomo šli v podrobnosti,” je povedal Bodo Uebber, finančni direktor Daimlerja.Volkswagen je dejal v petek, da jih bodo težave iz leta 2015 stale približno 16,2 milijard evrov. BMW, ki že od zgodaj vlaga v tehnologije za varčevanje z gorivom, ni bil del vpoklica.

vw-emisije

Da je škandal pretresel cel svet, dokazuje tudi vključevanje drugih znamk, ki do sedaj niso bile v centru pozornosti. Sem spadajo francoski Peugeot Citroen in japonski Mitsubishi Motors, raziskave pa se nadaljujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code