Devet najboljših zadnjega desetletja je bilo izbranih iz strani bralcev spletne strani CarThrottle, ki so v anketi podali svoje mnenje in izbrali naslednje!
  1. Alfa Romeo ‘Busso’ V6

Slednji motor se na trgu pojavlja v različnih izpeljankah že vse od leta 1979. Izdelovati so ga prenehali šele leta 2005, v glasovanju pa ga je izbralo tudi veliko število ljudi, zato si ta legendarni Alfin V6 motor zasluži prav posebno omembo; ne samo zaradi enega najboljših zvokov, ampak tudi zaradi najboljšega izgleda. V velikost je zrasel do 3,2 litra delovne prostornine, uporabljen pa je bil v modelih 147, 156 GTA in GT. Ime ‘Busso’ je dobil po svojem dizajnerju Giuseppe Bussu, ki je umrl samo nekaj dni po koncu izdelave šestvaljnika v tovarni Alfa Romeo v Aresu.

Alfa je nato proizvedla GM izpeljanko V6 za modela 159 in Brera, vendar le-ta ni dosegel karizme, ki jo je imel stari Busso. Še vedno pa ostaja upanje, da bo Ferrari s prihajajočim šestvaljnikom za močno konkurentko bavarskemu BMW M3, Giulio QV, opravil boljše delo in ohranil čast stare legende.

top_9_best_engines_03

  1. Porsche M97/74

Zadnji v dolgi vrsti dirkalnih Porschejevih ‘Mezger’ izpeljank je prav ta, poseben vrstni šestvaljnik. Njegove lovorike bi lahko nosil 3,8-litrski vrstni šestvaljnik iz 997 GT3 RS, če se Porsche ne bi odločil za povečavo na 4,0 litre in posledično izdelavo novega motorja M97/74. Pri tem so ohranili motorno gred iz dirkalnih modelov 911 RSR in GT3 R. Novi 4,0-litrski motor tako doseže največjo moč 500 konjskih moči pri 8250 obratov na minuto, največji navor 460 Nm pa pri 5750 obratih na minuto.

  1. BMW S54B32

Kljub izjemno dobremu motorju S54, ki ga obožujejo zapriseženci divizije M, bi se vseeno lahko vprašali, zakaj na tem mestu ni kateri izmed naprednejših in močnejših predstavnikov M oddelka. Pa vseeno, to mesto si S54 z mnogimi dosežki več kot zasluži – 100 konjskih moči na liter prostornine kljub naravno polnjenemu motorju, ogromno število nagrad in prisotnost v fenomenalnem E46 M3. Njegova eminenca pa je poganjala tudi BMW Z4 in avtomobile znamke Wiesmann.

top_9_best_engines_07

  1. BMW N54

Slednji sicer še ni dosegel legendarnosti in statusa zgoraj omenjenega S54, Twin-Turbo N54 pa ima kljub temu veliko število oboževalcev. Le-te namreč navdušuje moč, katere razpon sega vse do 340 konjskih moči, ušesom več kot prijeten zvok in njegova prilagodljivost ter možnost predelav. Dejstvo je, da lahko že z lažjim posegom pridobimo moč vsaj 400 KM.

Poleg tega je v svetu BMW kot nekakšna neobičajna anomalija, ki brez oznake S z močjo oskrbuje avtomobil oddelka M – BMW 1M. Prav takšno taktiko bo ubral naslednik N54, Twin-Scroll, turbo polnjeni N55, ki se je v svoji modificirani različici znašel v novem BMW M2.

P90068871

  1. Jaguar AJ126

V svetu, kjer večina avtomobilskih proizvajalcev vse pogosteje izdeluje s turbino podprte motorje, je potrebno spoštovati družbo Jaguar, kjer se še vedno trudijo ohraniti svoje V6 in V8 kompresijske motorje. Zato se je med finalisti znašel tudi AJ126, ki je nastal iz predhodnika AJ-V8 iz leta 2000.

V najmočnejši različici ga lahko najdemo v slavnem modelu F-Type S, kjer proizvede 380 KM in iz sebe, po zaslugi čarovnije v izpušnem sistemu, izvabi zvoke razjarjenega divjega mačka.

  1. Ford Barra

Motor, ki ga v Evropi sploh ne poznamo. Ime Barra se nanaša na serijo vrstnih šestvaljnikov in osemvaljnikov, proizvedenih pri Ford Avstralija od leta 2002 naprej. Prav ta model motorja je še posebej znan kot visoko prilagodljiv. 4,0-litrska, šestvaljna, 426 “konjska” različica Barre poganja FPV F6, zadnji avtomobil podjetja Ford Performance Vehicles.

top_9_best_engines_05

  1. Nissan VR38DETT

Vredno je opomniti, da je bil ta motor pred prihodom Forda GT najmočnejši serijski šestvaljnik na svetu. Dokaz so neverjetni pospeški štirikolesno gnanega Nissana GT-R.  Še posebej omembe vredna pa je različica Nismo, s skoraj 600 konjskimi močmi po zaslugi turbo polnilnikov sposojenih iz GT-R GT3.

top_9_best_engines_04

  1. General Motors LF4

Motor, narejen prav posebej za Cadillac ATS-V, z ojnicami iz titana, nizko vztrajnostno titan-aluminijasto turbino v vsakem od dve turbo polnilnikov in vakuumsko aktiviranim obtočnim kanalom. Vsa ta pametna tehnologija omogoči, da 3,6-litrski V6 razvije 470 KM in 603 Nm navora.

top_9_best_engines_01

  1. TVR Speed Six

Majhna nova podjetja se običajno odločajo uporabiti že narejene in preizkušene motorje ter jih še dodatno izboljšati, saj s tem prihranijo na stroških. S tem pa se ni strinjalo podjetje TVR, zato je leta 1990 izdelalo svoj prvi motor. Imenoval se je Speed Eight, sledil pa mu je Speed Six. Leta 2006 so dobili pravico za uporabo motorjev v avtomobilih Tamora in Sagaris. V slednjem je bil uporabljen motor v velikosti 4,o litra, ki je razvil 385 KM. Žal zelo redko uporabljen ter neverjeten šestvaljni motor, za katerega smo vseeno lahko hvaležni ambicioznim izdelovalcem.

top_9_best_engines_02

Zanimiv izbor raznolikih šestvaljnikov. Kateri pa je vaš favorit?

Vir: CarThrottle

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code