Alpinin najbolj luksuzni SUV je hkrati tudi njihov najmočnejši in najhitrejši.

Govorimo seveda o modelu XB7, ki je najboljši približek modelu X7 M. Tako kot M produkti, je za ogromne številke zadolžen še dodatno dodelan 4,4-litrski osemvaljnik, ki uspe proizvesti 621 konjskih moči in kar 800 Nm maksimalnega navora. Ta je na voljo od 2.000 pa vse tja do 5.000 vrtljajev na minuto, zato verjetno ne potrebujemo posebej poudarjati, da to navkljub ogromni masi avtomobila pomeni impresivne pospeške.

Govorimo o dobrih štirih sekundah do stotice in kar 290 kilometrih na uro končne hitrosti. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko osem stopenjskega športnega avtomatskega menjalnika, ki je ekstenzivno predelan s strani Alpine. Pozornost so posvetili predvsem točkam in načinu prestavljanja, ki je v načinih Sport in Sport+ optimiziran za še hitrejše in bolj dinamičen ‘sprehod’ med prestavami.

BMW Alpina XB7 ima ravno tako elektronsko krmiljeno zaporo zadnjega diferenciala, ki prenese do 1.997 Nm  maksimalnega navora. To izboljša trakcijo med dinamično vožnjo in zmanjša zdrs pogonskih koles s tem, ko navor razporedi na tista kolesa, ki imajo dober oprijem. Tako kot menjalnik je tudi zadnji diferencial optimiziran za bolj dinamičen karakter Alpine XB7, enako pa so alpinini inženirji poskrbeli tudi za štirikolesni pogon xDrive in zračno vzmetenje, ki v odvisnosti od načina vožnje omogoča spremembo oddaljenosti od tal do 40.6mm.

Velika sprememba je doletela tudi samo geometrijo podvozja in ojačitve šasije, pa trše puše na vpetjih in sistem za aktivno preprečevanje nagibanja v zavojih, ki naj bi le to zmanjšal na minimum. Mehanske spremembe se zaključijo s štiribatnimi Brembo zavorami s plavajočimi diski in čeljustmi v klasični Alpina Blue barvi. Glede na astronomsko ceno (za Evropo še ni znana v ZDA pa bo stal 40 tisoč dolarjev več od modela X7 M50i) si lahko mislite, da je XB7 opremljen s praktično vsemi opcijami, ki si jih lahko omislite tudi na klasičnemu BMW X7. To vključuje oblazinjenje iz Merino usnja, pa t.i. soft close zapiranje vrat, stropno oblogo iz alkantare, usnjeno armaturno ploščo, panoramsko streho iz treh delov ter celoten nabor asistenčnih sistemov.

Prvi kupci lahko BMW Alpina XB7 pričakujejo že letos septembra.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code