Večna dilema električnih avtomobilov je primanjkljaj zvočne kulise, katera je po mnenju večine ljudi nepogrešljiva pri športni vožnji.

Ena izmed največjih kritik na račun električnih avtomobilov je zagotovo primanjkljaj zvočne kulise, ki jo zagotavljajo avtomobili gnani z motorjem na notranje izgorevanje. Vse to pomeni, da vožnja ni tako zanimiva, predvsem pri višjih hitrostih. Vsekakor pa zmogljivosti električnih avtomobilov nikakor ne grajamo, saj je le-ta pri teh vozilih naravnost izjemna. Grajamo le izostanek emocij, ki je prisotna v vseh ikonskih športnih avtomobilih.

bmw-vision-gt-2040-render (2)

Nekateri proizvajalci električnih avtomobilov pa že delajo na tem, da bi presenetili z zvokom. S tem pa bi omogočili tudi to, da bi bili električni avtomobili bolj slišni peščem in drugim udeležencem v prometu. To pa niti ni tako zanemarljivo in tudi ena izmed problematik takšnih vozil. Se pa pri tem poraja drugo vprašanje, je zvok sploh smiselen, če je ‘‘umeten”? Že nekaj let se pojavljajo športne in celo nešportne različice, ki zvok motorja v potniški kabini nekoliko ”ojačajo” in prilagodijo tako, da je za naša ušesa bolj privlačen. To pa seveda ni všeč nikomur, zato močno dvomimo, da bodo električna vozila v tem primeru kaj bolj uspešna. En izmed proizvajalcev, ki se ukvarja s to problematiko je Mercedes-AMG. V sodelovanju s podjetjem Linkin Park razvijajo prihjajajoče električne avtomobile. Mercedesov CEO, Tobias Moers pa je potrdil domneve, da pri podjetju še ne vedo, kako se bodo lotili zvoka električnih vozil. Nissan dela na projektu z imenom ”Sounds od the Future”. Dejstvo pa je, da slednja ideja le opozorarja pešče z nenavadnim futurističnim zvokom. Ideja pa je, da obstoječ zvok električnega motorja le nekoliko ojačajo, da bo zvenel bolj agresivno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code