Bizaren trenutek: BMW motocikel pelje povsem sam!

0
Motocikel se samodejno zažene, se pelje in ustavi na mestu, brez kakršnekoli pomoči.

BMW Motorrad je izdelal motocikel, ki se vozi povsem samostojno in izgleda…strašljivo. Vsi smo že videli samovozeče avtomobile, samovozeč motocikel pa je še stopnjo višje. Samo oglejte si kako spelje, se vozi ter se po končani vožnji tudi sam parkira. Izgleda vrhunsko.

Verjetno se bo kdo vprašal, zakaj bi BMW sploh tratil čas na takšnih sistemih kot je samovozeč motocikel? Seveda pa obstaja pameten odgovor. BMW trdi, da vse to delajo le zaradi varnosti in zaradi razumevanja motociklove dinamike. Ko se bo motocikel priučil vožnje lastnika bo v kakšni neznani ter kritični situaciji lahko pravočasno odreagiral in potencialno rešil življenje. Motocikel bo lahko informiral, opozoril ali celo posegel v vožnjo.

Vozna asistenca pri motociklih precej zaostaja za sistemi, ki jih lahko najdemo v avtomobilih. Ta dvoletni projekt pa je bil odprt ravno zaradi nadaljnjega razvoja varnostnega področja pri motociklih. Seveda to ne pomeni, da bo BMW izdeloval serijske samovozeče motocikle. Vsekakor je zelo neverjeten rezultat samovozečega BMW R 1200 GS, ki se vozi po zaviti progi. Očitno sistema kot sta radarski tempomat in držanje voznega pasu pri motociklih le nista tako daleč od realnosti…

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code