BMW na tem projektu skrivno dela že dve leti, končni rezultat pa je E-Power Roadster Concept, ki predstavlja vmesno točko med konceptom in produkcijskim električnim motorjem prihodnosti.

Prednji konec je takoj prepoznaven saj je prišel direktno z motocikla S1000R medtem, ko je zadnja obesa prišla z motocikla R1200RS. Okvir je seveda narejen po meri, saj mora povezovati baterijo, ki so jo dejansko vzeli iz BMW serije 2 plug in hibrida, medtem ko je elektromotor vzet iz podaljšane hibridne serije 7.

Morda ni najlepši motocikel na svetu a vseeno je izjemno zmogljiv. Trenutno tehta 290 kilogramov, a BMW pravi, da bodo pri serijskem motociklu z lahkoto zgubili še okoli 30 kilogramov. Baterija kapacitete 13 kWh je zavarovana v kovinski ‘škatli’ in se lahko na hitri polnilnici napolni v vsega eni uri, trenutno pa še razvijajo boljši sistem hlajenja. Cilj je hitrost polnjenja 6 kilometrov dosega na minuto, kar pomeni, da bi v pol ure teoretično lahko napolnili baterijo za 180 kilometrov vožnje. Elektromotor je prav prikladno nameščen vzdolžno, da lahko motocikel uporablja značilni kardanski prenos moči namesto klasičnega verižnega.

Ker je to električni motocikel ima seveda ogromno navora, 200 Nm če smo natančni, ves ta navor pa mu pomaga stotico doseči le dve desetinki sekunde počasneje od najhitrejšega serijskega motocikla znamke BMW – S1000RR. Za demonstracijo je BMW celo posadil enega svojih testnih voznikov na motocikel S1000R s 165 konjskimi močmi, ki pa navkljub neusmiljenemu priganjanju ni mogel slediti električnemu prototipu.

”Res smo zadovoljni s tem kar smo dosegli s C evolution skuterjem, pa vendar je bila to rešitev za urbani transport. E-Power Roadster je športni motocikel za nekoga, ki bi se rad vozil po gorskih prelazih in pri tem zares užival. Za to potrebujemo vsaj 200 kilometrov realnega dosega, zato motocikla ne bomo dali na trg dokler tega cilja ne dosežemo. Trenutno tako trg kot tudi infrastruktura še nista pripravljena na kaj takega” je dejal Christoph Lischka, vodja oddelka BMW Motorrad.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code