Že nekaj časa se je vedelo, da bo novi BMW F90 M5 izgubil opcijo ročnega menjalnika. Po novem pa je znano, da bo BMW poleg odstranitve ročnega, odstranil tudi hitri dvosklopčni samodejni menjalnik.

Po govoricah sodeč bo novi M5 ostal brez hitrega DCT menjalnika z dvema sklopkama, ki je bil v zadnjih letih na voljo v BMW M vozilih. Zamenjal ga bo dobro znani ZF 8-stopenjski menjalnik.

Vir navaja, da bo menjalnik ZF z osmimi prestavami po novem prisoten na BMW F90 M5, že sedaj pa je ta-isti menjalnik na voljo pri vseh zadaj gnanih vozilih BMW, ki so trenutno v prodaji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zakaj takšna sprememba? Moč, stroški in učinkovitost je odgovor na zastavljeno vprašanje. Novi M5 bi namreč z velikim navorom DCT menjalnik privedel do njegovih skrajnih zmogljivosti. Zaradi tega je BMW pregledal in skušal najti nadomestni menjalnik, ki bi ustrezal zahtevam. A stroški, povezani z vpeljavo novega menjalnika na izredno kompleksen štirikolesni pogon xDrive (standardna oprema na novem M5) so narekovali, da se najde vsestransko rešitev. Pri BMW so se tako odločili za prilagojen 8-stopenjski menjalnik ZF 8.

BMW bo uporabil večlamelno mokro sklopko, ki se bo nahajala v menjalniku, pri izhodu na sprednjo gred. S tem bo BMW M5 postal prvi štirikolesno gnan BMW M produkt. Takšna povezava bo nudila delitev moči med sprednjo in zadnjo osjo, v načinu M Dynamic pa bo vseh sto odstotkov moči lahko prisotnih le na zadnjih kolesih.

bmw-zf-8-speed-transmission (3)

Prav ta zadnji detajl je velikega pomena za prave ljubitelje pristnih M vozila. Ja, BMW M5 bo zadaj gnana športna limuzina, ko bo voznik to želel.

Kako pa bo s hitrostjo pretikanja med prestavami in splošno zmogljivostjo menjalnika? Žal podrobnosti ne bomo imeli dokler vozilo ne ugleda luči sveta. A po govoricah sodeč naj bi nov menjalnik imeli podobno hitrosti kot DCT. Morda bo njegova prilagodljivost še večja, saj bo lahko nudil brezhibno in udobno delovanje, ob športni vožnji pa bo postregel z ostrim in nasilnim pretikanjem.

Držimo pesti, da BMW spet opravi odlično delo kot to preverjeno znajo.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code