Slavni 6.1 litrski V12 motor, ki je poganjal legendarnega McLarna F1, bi lahko bil najboljši motor cestnega avtomobila v zgodovini, sedaj pa smo o njem izvedeli nekaj posebnega.

Z notranjo oznako S70/2, je bil ta motor dejansko razvit s strani BMW M oddelka in legendarnega Paula Roscha izključno za avtomobil McLaren F1. Motor, ki je še dandanes pravo dvanajst valjno čudo je dejansko poganjal izključno model F1. Oziroma vsaj tako smo mislili. Po zadnjih informacijah se je pred dobavo motorja McLarnu, BMW M oddelek odločil ta motor preizkusiti še v praksi, zato so ga vgradili v prvi avtomobil, ki jim je prišel pod roke, to pa je bil nič drugega kot BMW E34 M5 Touring.

To informacijo o vgradnji V12 motorja v BMW M5 Touring je med pogovorom s Chrisom Harrisom po nesreči izdal David Clark, ki je bil direktor McLarna v času, ko se je razvijal F1. BMW E34 M5 je tako postal testna mula za testiranje motorja, po končani razvojni fazi pa naj bi BMW avtomobil dejansko obdržal. Clark trdi, da ga ima BMW še sedaj v lasti, vendar je ta zaklenjen na ultra skrivni lokaciji in ni bil še nikoli viden v javnosti.

Clark je trdil, da je avtomobil dejansko tudi vozil in dejal, da je avtomobil povsem ponorel. Kako tudi ne, ko pa je razvil več kot dvakrat toliko konjev kot originalni BMW E34 M5, pa že ta s svojimi 311 konjskimi močmi ni bil ravno počasen. Vseeno si predstavlate atmosferski V12 motor prostornine 6.1 litra, spojen s 6 stopenjskim ročnim menjalnikom v družinskem karavanu?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code