Nemška giganta BMW Group in Daimler AG sta včeraj končno prejela odobritev za združitev njunih storitev Car2Go in DriveNow v enega, evropskega giganta v svetu 'car sharinga'.

V skupni izjavi sta obe podjetji dejali, da so dobili potrditev s strani ameriških regulatorjev in tako odstranili še zadnjo oviro na poti do skupnega podjetja po tem, ko so evropske oblasti svojo pritrditev podale že v novembru.

“Sedaj smo pridobili še potrditev oblasti za konkurenco zato je cilj, da to transakcijo zaključimo še pred 31. januarjem 2019,” so dejali v izjavi.

Načrt za stvaritev skupnega podjetja z identičnim lastniškim deležem teh dveh dolgoletnih tekmecev, je bil prvič oznanjen že marca letos. Car2Go in DriveNow že sedaj omogočata izposojo tako daimlerjevih avtomobilov znamke Smart in bavarskih MINI-jev, kot tudi najprestižnejših modelov znamk Mercedes Benz in BMW. Najem poteka na minuto, prevzem in oddaja pa se izvajata na najprimernejšem mestu in ne na lokaciji poslovalnice (na podoben način pri nas posluje podjetje Avant2Go). Tako imata v skupni floti kar 20 tisoč avtomobilov v 30 mestih po svetu, storitve pa že sedaj uporablja preko 4 milijone uporabnikov.

Z združitvijo podjetja bo nastala tudi skupna aplikacija, obe strani pa sta dejali, da nameravata v bodoče združiti tudi druge mobilnostne storitve kot so polnilnice za električne avtomobile, aplikacije za voznike taxijev ter storitve, ki iščejo prazne parkirne prostore. Vzpon tekmecev iz silicijeve doline kot so Uber in Tesla je očitno prisilil Nemce k dejanjem, svoje pa so zagotovo prispevali tudi odmevne afere z dizelskimi motorji.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code