Končno smo doživeli uradni debi težko pričakovane hibridne različica z oznako 545e xDrive.

BMW je s težko pričakovano različico 545e še dodatno razširil svoj portfelj hibridne serije 5. Zakaj tako težko pričakovano? Ker je hibridni pogonski sklop v seriji 5 prvič spojen z odličnim 3.0-litrskim vrstnim šestvaljnikom. To pomeni, da so pri BMW predstavili popoln kompromis med zmogljivostjo in varčnostjo, ter tudi morebitno uporabo v mestnih središčih, ki so sicer odprta izključno za električna vozila.

Relativno majhen elektromotor s 110 konjskimi močmi, skupaj s 3.0-litrskim vrstnim šestvaljnikom poskrbi za skupno kar 400 konjskih moči in 600 Nm maksimalnega navora. Moč se preko osem stopenjskega avtomatskega Steptronic menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa, to pa avtomobilu omogoči pospešek do stotice v impresivnih 4,7 sekunde, kar je celo 0,6 sekunde hitreje od ikonskega BMW E39 M5.

Kar pa ni niti približno primerljivo z BMW E39 M5 pa je poraba, ki naj bi po uradnih podatkih znašala med 2.1 in 2.4 litra na 100 prevoženih kilometrov, a bo po naših izkušnjah z 530e, ob izdatnejši uporabi avtocest, znašala vsaj 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. V električnem načinu bo namreč zmogel do 57 kilometrov pri maksimalni hitrosti 140 kilometrov na uro, končna poraba pa bo seveda izjemno odvisna od razmerja električne vožnje in uporabe bencinskega agregata. V kolikor boste z njim hodili v službo od katere niste oddaljeni več kot 20 kilometrov, bo možno voziti tudi 100% na elektriko.

Podobno kot šibkejši brat 530e, bo imel tudi 545e na voljo širok asortiman vozniških načinov, kjer prednastavljen hibridni način ponuja res odličen kompromis, saj z električno energijo in močjo razpolaga zelo inteligentno. Poleg tega in popolnoma električnega načina imamo na voljo še optimiziran način poznan pod imenom Hybrid Eco Pro, ter način Sport, kjer bo celoten pogonski sklop nastavljen na največjo zmogljivost.

Novost je tudi eDrive Zone Service, ki ob vstopu v nizko emisijsko urbano območje avtomatsko preklopi na električni vozni način. Cen za Slovenijo zaenkrat še nimamo pričakujemo pa, da bo stal približno toliko kot model 540d xDrive.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code