V mestu Pretoria, ki leži v Južnoafriški republiki, je prišlo do velike spremembe. Tovarna BMW je začela del električne energije pridobivati iz naravnih obnovljivih virov.

Natančneje med 25 % in 30 % vse električne energije tovarna BMW, ki izdeluje novo serijo 3, pridobi iz obnovljivih virov. V sodelovanju s podjetjem Bio2Watt namreč proizvajajo metan, ki nastaja pri razpadanju živalskih iztrebkov, organskih odpadkov, ostankov pri pridelavi hrane in drugih odpadkov iz področja agrokulture. Odpadke dobro premešajo in dodajo odpadno vodo, nato se v posebnih prostorih iz njih izloči potreben plin, ki ga uporabljajo bencinski generatorji za svoje delovanje in posledično proizvajanje elektrike. Ob koncu postopka kot končni produkti ostanejo CO2, toplotna energija in gnojilo, ki se vrne v kmetijske panoge.

bmw_renewable energy_02

BMW pa se poleg nove rešitve v Južni Afriki z zelenim pridobivanjem električne energije ukvarja tudi v domačem Leipzigu ter v Spartanburgu, ZDA. Kot en največjih proizvajalcev avtomobilov je BMW-jev cilj biti kar se da trajnostno ozaveščen in zato pridobiti prav vso električno energijo iz obnovljivih virov in tako zmanjšati onesnaževanje okolja.

Za podrobnejšo predstavitev zelenih obratov ste vabljeni k ogledu spodnjih videoposnetkov.

Rosslyn, Južna Afrika:

Leipzig, Nemčija:

Spartanburg, ZDA:

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code