Načrti elektrifikacije celotne BMW flote so v teku; pričakujemo lahko, da bo med letoma 2025 ter 2030 večina prodajnega asortimana, ki ga BMW ponuja, elektrificirana. To vključuje tudi M modele.

Na 24 urni dirki v Daytoni, ki je potekala pretekli mesec, je g. Frank Van Meel, izvršni direktor BMW M oddelka, spregovoril tudi  o prihodnosti M blagovne znamke ter kako jo oblikuje elektrifikacija avtomobilske industrije. Spomnimo, da je  Van Meel že v preteklosti omenjal možnost M električnega vozila, a takega s pomožnim električnim motorjem in ne v celoti električnega. Zdaj M šef pravi, da ima BMW načrt za oblikovanje zvoka električnih avtomobilov.

bmw-m-exhaust-tips (2)

Veliko je bilo sprememb v povezavi z zvokom motorja; od atmosferskega do turbinsko polnjenega. “Nenadoma je prišlo do neprijetnih eksplozij in podobnih nevšečnosti. Preprosto: vse se je spremenilo. In sedaj imajo ti avtomobili (EV, op.p.) popolnoma drugačen zvok kot današnji avtomobili. No, kot pri vseh novih tehnologijah tudi tu obstajajo stopnje rafiniranja, ki preprosto potrebujejo nekaj časa; kot primer lahko vzamemo oljne gorilnike. Dizelska vozila so prvotno zvenela kot traktorji, kasneje so bila izboljšana. Danes lahko vidite dirkalne avtomobile Le Mans, ki jih poganja dizelsko gorivo in zvenijo precej dobro. Le Mans dizel je v serijsko proizvodnjo vozil prišel kasneje. Iz tega lahko povzamemo, da se vedno najdejo rešitve.”

BMW-M8-GTE-Daytona (18)

Delo g. Van Meela je torej ugotavljanje in nenehno iskanje ustreznega zvoka vozil na baterijski pogon. “Včasih je potreben čas, da najdem pristen, naraven zvok ter se odločim, da je to točno to, na kar sem čakal,” dodaja. “Ne vem še natančno, za kakšen zvok bo šlo, vendar sem prepričan, da bomo tako kot vedno našli rešitev. Govorim o okrepljenih ali umetnih zvokih, ki nam bodo čez čas postali naravni in samoumevni.” Van Meel še dodaja, da trenutno še ni časa za razvoj popolnoma električnega M športnega avtomobila, saj se projekt opira na razvoj EV komponent, kot so npr. akumulatorji. Toda pred emisijsko ničlo, BMW M oddelek v Garchingu pravi, da je potreben vmesni korak; da bi premostili vrzel med sedanjim naborom vozil M divizije ter popolnoma električnim modelom, bodo hibridni pogonski sklopi najprej predstavljeni na liniji M.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code