Dogaja se to, česar so se puristi najbolj bali. BMW M družina se počasi preobraža v vozila, ki so na voljo le s samodejnim menjalnikom. Kaj se še obeta v prihodnosti?

Predsednik M GmbH, Frank van Meel je potrdil, da bo ročni menjalnik, ki ga pri nas ni v ponudbi že od prejšne generacije, kmalu le še sladek spomin. V pogovoru s Car & Driver je Meel povedal: “Povpraševanje je padlo na čisto ničlo.” Šest-stopenjski ročni menjalnik v M6, na voljo v nekaterih državah, je dosegel popolno izgubo povpraševanja, medtem ko je tisti v M5 sicer bolj priljubljen, vendar še zmeraj ne dovolj, da bi ga BMW M ohranil. BMW G30 M5, o katerem bomo vedeli več že jeseni, bo poleg drugih drastičnih sprememb vključeval tudi dejstvo, da bo eden in edini menjalnik, ki bo na voljo – 7 stopenjski DCT.

bmw-m5-manual

Čeprav skoraj z zagotovostjo lahko pričakujemo eliminacijo ročnega menjalnika pri večjih družinskih članih, pa Meel zagotavlja, da slednji ostaja v BMW M2, M3 in M4. Novica bo verjetno pretresla največje zagrizence, vendar menjalniki z dvojno sklopko hitreje in učinkovitejše izkoriščajo moč ter navor. Čas je, da si priznamo, da nas je tehnologija že prehitela.

dct-m6
7-Stopenjski DCT

Pri novem M5, ki bo lansiranje doživel prihodnje leto, 7-stopenjski samodejni menjalnik lahko pričakujete v kombinaciji z posodobljenim 4,4-litrskim V8, ki bo proizvedel okoli 630 konjskih moči.

 

Vir: CarAndDriver

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code