No, to velja tudi za vas, če morebiti živite v Nemčiji ter v radiju stotih kilometrov od mesta, ki je dizelska vozila prepovedalo ...

BMW je poskušal pomiriti strahove, ki v zadnjem času obkrožajo dizelske avtomobile, saj svojim strankam ponuja precej koristno rešitev. Vse več in več voznikom, ki so se odločili izogniti dizelskim motorjem, je BMW poskušal omiliti situacijo s potezo, ki dovoljuje vsem najemnikom dizelskim vozil le-tega vrniti. “Obljuba o dizelski vrnitvi” se bo v Nemčiji v praksi začela izvajati v tem tednu. Vsem, ki bodo torej od družbe zakupili nov BMW model z dizelskim motorjem, tako ponujajo možnost avtomobil vrniti, če se bodo stroge omejitve udejanile v krogu stotih kilometrov od njihovega doma.

bmw-m550d-xdrive-diesel-engine

V zadnjem času je nemško sodišče odločilo, da imajo mesta pravico zahtevati umik dizelskih motorjev s cest z namenom preprečevanja dodatnega onesnaževanja. BMW kljub temu pričakuje smiselno izvajanje te določbe, kar pomeni, da sodobnim dizelskim le-te ne bodo mogle do “živega”. A vseeno, negotovost obkroža ta del odločitve. Posledično je vse skupaj vodilo k zgoraj omenjeni potezi bavarskega magnata, da pričnejo s sistemom vračanja. Gre za potezo, za katero vodilni v Münchnu upajo, da bo “okrepila zaupanje njihovih strank z možnostjo prilagodljive menjave vozil”.

“Naša dizelska vozila so prirejena za prihodnost, ki nas čaka”, je povedal g. Peter van Binsbergen, BMW vodja prodaje ter trženja v Nemčiji. “Dizelski motor je eden izmed najučinkovitejših pogonskih sistemov, ki so trenutno nameščeni v vozilih, pa tudi zelo čist zaradi večstopenjskega procesa čiščenja izpušnih plinov.”

BMW je tudi napovedal, da bo ponudil t.i. okoljski bonus lastnikom starih dizelskih vozil, na katere bodo vplivale nove omejitve. Lastniki vozil Euro 4 ali še starejših lahko tako prejmejo do slabih 2000 evrov za nakup modela BMW i3, torej povsem električnega Bavarca, ali novega Euro 6 vozila z ogljikovimi emisijami, ki znašajo 130 g/km ali manj.