Po zaslugi kanclerke Angele Merkel bo po vsej verjetnosti v prihodnosti na vodilnih položajih več žensk.

V svetu nemškega poslovanja bo v okviru predlaganega zakona, zakonodaja prislila velike, javne delniške družbe, da bodo do leta 2016 v nadzornem svetu zaposlile vsaj 30 odstotkov žensk. Poleg tega pa bi vsa podjetja morala povečati delež žensk tudi v svojih upravah, ki izvajajo redno poslovanje.

Zelo verjetno je, da bo zakon odobren prihodnji mesec. “Odločili smo se, da bomo to storili, zato bomo poskrbeli, da se bo to tudi uresničilo,” pravi Merklova po poročanju Bloomberga v govoru o novih pravilih.

[sam id=”14″ codes=”true”]

Velika podjetja v državi se ne strinjajo s predlagano zakonodajo, sem spadajo tudi večji proizvajalci avtomobilov. “BMW kot družba ne verjame v kvote”, je dejal tiskovni predstavnik Jochen Frey za Bloomberg. “Čeprav držimo svojo filozofijo, si vseeno prizadevamo k raznolikosti naših delovnih sil z vidika spola, narodnosti in starosti.”

Trenutno 25 odstotkov nadzornega sveta našega podjetja predstavljajo ženske, kar je nekoliko višji odstotek od nacionalnega povprečja v Nemčiji, ki sicer znaša 22 odstotkov.

angela-merkel-bmw1

Nemški proizvajalci vozil niso edini, ki nasprotujejo ideji o prisilnem deležu žensk. Honda je prvo žensko na višji položaj postavila v začetku letošnjega leta, Toyota in Nissan imata zelo nizek delež žensk na vodilnih položajih. Seznam Fortune iz leta 2013 pa prikazuje, da večina vplivnih žensk v avtomobilski industriji prihaja iz Severne Amerike.

Kaj menite vi? Se vam zdi prav, da bo v vseh podjetjih zagovoljeno vsaj 30% žensk?

Ali je takšna odločitev sploh smiselna?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code