Prav ste prebrali. BMW Motorrad oddelek ne bo pustil, da se bodo zabavali samo fanjte iz oddelka za avtomobile, zato so predstavili koncept R18.

BMW ponavadi zelo dobro naredi izdelke in koncepte, ki poosebljajo dediščino znamke, enako pa velja tudi za njihov motociklistični oddelek. To se takoj vidi že ob prvem pogledu na koncept, saj ima ta vse značilnosti klasičnega BMW motocikla vključno z jeklenim okvirjem, dvovaljnim bokserskim agregatom ter kardanskim prenosom.

“Zame so motocikli kot je BMW Concept R18 odgovor na rastoče povpraševanje v motociklističnem svetu. Namesto tehnologije je tukaj fokus na enostavno zasnovo, avtentičnost in transparentnost. Opažam skoraj romantično željo po pravem mehanskem stroju. Naš cilj s tem motociklom je odgovor na to povpraševanje in obenem pretvoriti motocikel v analogni testament v digitalni dobi. Imamo bogato zgodovino ikonskih motociklov in prav vsi imajo enake oblikovalske poteze. Verjamemo, da lahko to še vedno odlično sodeluje s trenutno tehnologijo,” je dejal Edgar Heinrich, vodja oblikovalskega oddelka pri BMW Motorrad.

Omenjeni dvovaljni bokserski agregat je ravno tako nekaj posebnega. Gre namreč za agregat s prostornino 1.8 litra, kar je dandanes že v avtomobilskem svetu precej veliko, v svetu dvokolesnikov pa je praktično nezaslišano. Tudi kolesa so zanimivih dimenzij in sicer prednje kolo po premeru meri kar 21 palcev, zadnje pa 18 palcev. BMW motocikli imajo tudi značilen kardanski prenos pogona, kar so v izjemno privlačni obliki obdržali tudi tukaj.

Ni pa vse tako retro, saj najdemo tudi moderne dodatke po celotnem motorju. Najbolj pomemben je seveda zavorni sistem, saj je stare retro zavorne bobne zamenjal moderni in izjemno zmogljiv zavorni sistem, ki bo dejansko sposoben ustaviti motocikel. Tudi žarometi so napredovali, saj je stare 6 voltne žarnice zamenjala učinkovita LED tehnika. Kakorkoli že je to izjemno zanimiv koncept, produkcijska različica pa naj bi na ceste zapeljala v drugi polovici prihodnjega leta.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code