Južnokorejsko ministrstvo za transport namerava ovaditi BMW po zaključku preiskave, kjer so ugotovili, da je proizvajalec skrival potencialne napake, ki lahko vodijo do samovžiga ter zavlačeval vpoklice.

Poleg tožbe se jim obeta še skoraj 10 milijonov vredna kazen, zaradi domnevnega zavlačevanja vpoklica 22.670 vozil. Oblasti so preučevale nemškega avtomobilskega giganta že vse od avgusta letos, našli pa so nepravilnosti, ki lahko vodijo v puščanje hladilne tekočine ter samovžig motorja poroča Bloomberg. V istem poročilu navajajo, da je bilo v letošnjem letu v Južni Koreji zabeleženih kar 40 takšnih primerov samovžigov avtomobila. BMW, ki je ravno zaradi te napake po vsem svetu vpoklical kar 1.6 milijona vozil, je tako v prvih 11 mesecih leta v Južni Koreji izgubil kar 10 odstotkov prodaje.

BMW je ministrstvu za transport izdal tudi javno opravičilo in poudaril, da bodo sodelovali pri vseh preiskavah. Poleg prej omenjene napake so našli še pomanjkljiv EGR ventil, ki je bil vir vžiga, dodali pa so še, da se bodo o nadaljnjih vpoklicih še odločili, če bodo le ti zares potrebni. BMW je po drugi strani pomanjkljivost zanikal ter dodal, da so vse vpoklice speljali v dostojnem času. “Vse postopke za začetek vpoklica smo sprožili nemudoma in brez obotavljanja takoj po tem, ko je bil identificiran pravi krivec za samovžige naših avtomobilov,” so dejali pri BMW.

Delež vozil, ki so se vžgali je bil v Južni Koreji 0,14 odstotka, kar je še celo manj kot v Nemčiji (0,19%), ter Veliki Britaniji (0,17%). Glede na vsakodnevne objave gorečih bavarcev, še posebej BMW serije 5 na slovenskih avtocestah, bi bilo zelo zanimivo izvedeti, kolikšen je ta delež pri nas…

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code