BMW uvedel “osebnega asistenta” po zgledu Mercedes-Benza?!

0
Januarja letos je nemški proizvajalec Mercedes-Benz predstavil t.i. Mercedes-Benz User Experience, vmesnik skozi katerega voznik upravlja svoje vozilo. BMW je z zamudo svojo različico predstavil sedaj...

Ena izmed lastnosti novega sistema pri Mercedes-Benz je osebni asistent, ki ga voznik aktivira z glasovnim ukazom “Hey Mercedes”. Znamka iz Stuttgarta pravi, da asistent uboga praktično vsak ukaz, prepozna in razume pa skoraj vsak stavek iz področja informacijsko-zabavnega sistema in upravljanja le-tega.

Sedaj pa je nastopil tudi BMW, največji konkurent trokraki zvezdi. Predstavili so svoj sistem z osebnim asistentom. BMW pa se je odločil tudi, da uporabi identičen ukaz za aktivacijo asistenta, t.j. “Hey BMW”. Asistent bo na voljo v BMW vozilih od marca 2019 naprej v kar 23 različnih jezikih. Na različnih pametnih napravah poznamo že precej aktivacij z umetno inteligenco, tako na mobilnih telefonih kot na drugih domačih napravah. A morda bo aktivacija z besedo “Hey” postala nov standard na tem področju.

Bavarci pravijo, da njihov sistem ne bo le preprost asistent”, pač pa bo v obliki virtualnega BMW profesionalca, ki se bo popeljal z vozilom na vseh poteh. Ne bo namreč le opravljal klasičnih nalog, pač pa bo tudi neke vrste Wikipedija. Vozniku bo namreč lahko razložil kako kakšna stvar v vozilu deluje. Če bo voznik npr. vprašal kako deluje sistem samodejnih dolgih luči mu bo pametni sistem to tudi razložil. Asistent se bo odzival tudi na razpoloženje voznika. Če bo namreč zaznal oz. bo izvedel, da je voznik utrujen, bo temu primerno prilagodil svetila, glasbo in temperaturo, da bo voznik ostal buden. Kot dodatek bosta z asistentom sodelovala integrirana sistema Microsoft Office 365 in Skype for Business.

Prvi modeli, ki bodo deležni novega sistema z asistentom bodo serija 3, novi X5, Z4 in serija 8. Avtomobili, opremljeni z operacijskim sistemom BMW iDrive 7.0, bodo asistenta prejeli s posodobitvijo preko zraka (over-the-air).

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code