BMW je sklenil partnerstvo z ameriškim podjetjem Solid Power, da bi skupaj razvili naslednjo generacijo t.i. solid state baterijske tehnologije za uporabo v električnih vozilih.

BMW bo tako, glede na uradno izjavo podjetja Solid Power, sodeloval pri razvoju tehnologije dotičnega podjetja, da bo le ta dosegla potrebno raven za uporabo v visoko zmogljivih električnih avtomobilih, o finančnih pogojih pa niso govorili.

vision-next-100 (1)

T.i. solid state baterijska tehnologija, je energijska hramba visoke kapacitete, ki predstavlja boljšo alternativo današnjim litij-ionskim baterijam. Tekočino ali gel v vlogi elektrolita znotraj baterije, so nadomestili s trdim, prevodnim materialom, ki poleg ostalih pozitivnih lastnosti, ponuja tudi večjo kapaciteto in večjo varnost.  Avtomobilski proizvajalci se namreč z vlaganjem v razvoj cenovno ugodnih, a vseeno zelo zmogljivih baterijtrudijo čedalje bolj  znižati stroške proizvodnje električnih vozil.

Podjetje Solid Power, ki je bilo ustanovljeno leta 2012 pravi, da bi njihove ‘solid state’ baterije zaradi odsotnosti dragih varnostnih sistemov, ki jih zahteva litij-ionska tehnologija, občutno zmanjšale strošek izdelave električnega avtomobila. Toyota je to tehnologijo celo poimenovala “game changer” za električna vozila, v svojih komercialnih vozilih jo namerava ponuditi do leta 2020, o investiciji v to tehnologijo pa po besedah njihovega generalnega direktorja Elmarja Degenharta, razmišlja tudi nemški Continental.

BMWBLOG-Battery-Center (16)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code