Zavarovalni inštitut za varnost na avtocestah je BMW X5 ocenil z odlično oceno v vseh kategorijah.

BMW ima tako sedaj štiri vozila, ki so prejela letošnjo nagrado Zavarovalnega inštituta za varnost na avtocestah (IIHS – Insurance Institute for Highway Safety). Da bi pridobil Top Safety Pick+, mora biti vozilo ocenjeno z ‘dobro’ v vseh šestih preizkusih, v kar spada superiorna ocena za preprečevanje čelnega trčenja, napredno ocenjeni pa morajo biti tudi žarometi, na voljo vsaj v dodatni ponudbi. Poleg X5 sta se za to nagrado vrhunsko odrezala tudi Serija 5 in X3, manjša X2 pa je dobila oceno Top Safety Pick.

BMW X5 je standardno opremljen s standardnim sistemom za preprečevanje udarcev, preostala dva izbirna sta bila ocenjena z oceno ‘super’. Vsi trije sistemi so se pri testiranju izognili trčenju pri 20 in 40 km/h, vgrajeno opozarjanje pred trkom pa izpolnjuje tudi merila, ki jih je določila Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu. Občasno inštitut doda preostale teste, zaradi česar sili avtomobilski trg k nenehnemu izboljševanju. Letošnjo novost predstavlja preizkus manjšega trčenja na potnikovi strani, pri čemer ga je BMW prestal z najvišjo oceno. Prav takšno si je prislužil tudi pri vseh preostalih testiranjih – preverjanje moči strehe, stranskega in čelnega trčenja, ter preizkus naslonjala za glavo in sedežev.

Kljub uspešnosti in najvišji oceni tehnologije pri preprečevanju trkov, pa se X5 ni tako dobro odrezal pri oceni žarometov. Medtem ko so si laserski LED žarometi, na voljo v dodatni opremi, prislužili odlično oceno, pa pri standardnih ni bilo dovolj visoke svetlobne osvetlitve na strani. Nižji snopi svetlobe tako ustvarjajo preveč bleščanja, zaradi česar so prejeli najnižjo možno oceno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code