Lastnik avtomobilskega giganta Mercedes Benz-a ter bavarski BMW sta po poročanjih nemškega Auto Bilda že precej daleč v pogovorih o skupnem razvoju nove platforme za električna vozila, ki bi obema prihranila precej zajeten kup denarja.

Obe podjetji sicer že imata skupni program za razvoj naprednih asistenčnih sistemov in mobilnostnih rešitev, sedaj pa Auto Bild poroča, da se resno pogovarjajo še o tem, da bi si razdelili stroške razvoja kompaktnih in srednje velikih avtomobilov, ki bodo že od začetka dizajnirani kot električni avtomobili, obenem pa bodo še vedno omogočali tudi konvencionalne pogonske sklope.

BMW in Daimler bi tako  v sedmih letih skupno prihranila kar 14 milijard evrov. Sueddeutsche Zeitung poleg tega navaja, da podjetji iščeta potencial za še večji prihranek, od teh 7 milijard, kar pa pomeni, da bodo morda vključena tudi večja vozila znamk, nič pa še ni potrjeno.

Obe podjetji sta priznali pogovore o sodelovanju, ki vključujejo delitev razvojnih stroškov za samo vozeča vozila, hkrati pa sta obe podjetji zavrnili kakorkoli komentirati vprašanja, ali bo to vključevalo tudi povsem nove platforme za vozila. Vodja financ pri BMW je v novembru dejal, da je odprt za globlje sodelovanje s podjetjem Daimler, obenem pa je dejal tudi, da je težko zaznati t.i. ‘win-win’ priložnosti v področju deljenih vozniških platform.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code