Vsako leto pobuda »TUNE IT! SAFE!« združenja nemških avtomobilskih predelovalcev vozil (Association of German Automobile Tuners) dokazuje, da je predelava vozil lahko varna. Šestič do danes je v akciji sodeloval tudi nam dobro poznani AC Schnitzer.

Kampanjo podpira tudi Zvezno ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo. To pa so dokazali na najboljši možen način – s predlogo predelave BMW M850i. Lansko leto je bilo za kampanjo izbrano podjetje ABT s svojim RS4-R, leto pred tem pa je naslov romal prav tako h Aachenskemu AC Schniterju, ko so se podpisali pod predelavo BMW i8 Coupe.

Cilj pobude je z akcijo opozoriti na varen ‘tuning’ ter pokazati, kakšna senzacionalna vozila je možno doseči tudi z upoštevanjem vseh varnostnih ter cestno prometnih predpisov.

Osnovno vozilo za predelavo je letos torej bilo BMW M850i ​​xDrive, kateremu je AC Schnitzer z nadgradnjo zmogljivosti motorja spravil moč s 530 na 620 »konjskih moči«. ‘Tuning’ je seveda odobren in ima garancijo na vse komponente, kar je standard, ki velja za vse izdelke AC Schnitzer. Celostno izkušnjo zaokroža kalibracija motorja, katero zaznamo že ob samem odprtju pokrova motorja. Vgrajeni športni izpuh AC Schnitzer, vključno z dvema izpušnima loputama in cevema “Carbon Sport”, lahko krije tudi neobvezna garancija. Vsekakor pa proizvede globok, prodoren zvok, ki ustreza še najzahtevnejšim avtomobilskim ušesom. Bavarski modro-beli angel je doživel tudi znižanje karoserije s kompletom vzmetenja AC Schnitzer. Spredaj je bil v primerjavi s tovarniškim modelom spuščen za približno 20 do 30 milimetrov, zadaj pa za 20 do 25 milimetrov.

Predelava je vključevala tudi široko paleto estetskih ter aerodinamičnih elementov, med katere je spadal prednji spojler, prednji »splitter«, sprednja bočna krila, stranski pragovi ter difuzor in zadnji spojler. Vsi ti dodatki so seveda bili ustvarjeni iz zelo priljubljenega kompozitnega materiala – ogljikovih vlaken. Poleg homologacije, ki je obvezna tudi za aerodinamične zunanje dodatke, aerodinamična konverzija zagotavlja bistveno optimizirano vrednost tlačne (ang. downforce) sile.

Notranjost je izvrstna, predvsem pa skrbi za varnost: komplet aluminijastih lopatic za prestavljanje (eloksirane v črni barvi), aluminijasti pedali in naslon za noge, aluminijasto držalo za ključe in ohišje za krmilnik iDrive.

Če ste mislili, da so v Aachnu pozabili na novo obutev, se motite! Bavarski lepotec je bil deležen po masi optimiziranih platišč AC Schnitzer AC3 Flowforming. Iz antracita narejena platišča so na avtomobil nameščena pri dimenzijah 21 palcev. Oblečena so v pnevmatike Hankook Ventus S1 evo 3 v velikosti 255/30 R21 spredaj in 295/25 R21 zadaj.

Za pristen policijski videz kampanjskega vozila pa je podjetje FOLIATEC poskrbelo za uradni policijski dekor. S posebnim policijskim signalnim sistemom “RTK 7 z opozorilnimi lučmi Proflash”, pa je  bila zadolžena nemška Hella. »TUNE IT! SAFE!« policijski BMW M850i ​​»tunerja« AC Schnitzer je premiero praznoval včeraj, 15. decembra 2020 v BMW Welt v Münchnu. V letu 2021 bo vozilo predstavljeno na različnih razstavah in prireditvah.

Skupni »Tuning Project«, ki ga financirajo izključno sponzorji, je še enkrat dokazal, da je v Nemčiji ogromno kvalitetnih predelovalcev vozil, ki poleg odlične izdelave ter kakovosti prioritizirajo legalnost predelave ter varnost voznikov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code