Dve leti in nekaj sto tisočakov kasneje: 'rodil' se je BMW X6 Vantablack.

Bazirana na serijskem BMW X6 je bila Vantablack takrat predstavljena kot najtemnejša barva na svetu. BMW X6 VBX6 je bil rezultat sodelovanja med BMW in Surrey NanoSystems, izumitelji tehnologije Vantablack. Takrat je BMW dejal, da je X6 prvo in edino vozilo na svetu z barvnim zaključkom Vantablack VBx2. Inženirji v obeh podjetjih so nam razložili, da človeško oko dojema Vantablack kot dvodimenzionalno. Površina, prevlečena z Vantablackom, izgubi svoje značilne lastnosti za človeško oko, predmeti pa so videti dvodimenzionalni.

Vantablack je imenovana pod vzdevkom “najbolj črna črna” (ang. blackest black) in je bila razvita za vesoljsko tehnologijo. Podobno kot alcantara, je ime Vantablack postalo že sinonim za celo vrsto izjemno črnih premazov in barv, kot je VBx2. Vsebuje kratico tehnologije, ki omogoča to vrhunsko črno barvo v prvih dveh zlogih, kar pomeni Vertical Aligned Nano Tube Array – matriko iz ogljika.

Vsaka od teh ogljikovih nanocevk ima dolžino od 14 do 50 mikrometrov s premerom 20 nanometrov, zaradi česar je približno 5000-krat tanjša od človeških las! Posledično se približno milijarda teh navpično poravnanih ogljikovih nanocevk prilega na en kvadratni centimeter. Vsaka svetloba, ki udari na to površino, se skoraj popolnoma absorbira in ne odbije ter učinkovito pretvori v toploto.

Po večmesečnem shranjevanju avtomobila začne barva zaradi delcev prahu izgubljati svojo čarobnost, zato je tudi napočil čas, da se Vantablack X6 odpravi v podzemno garažo, o usodi športnega terenca pa se še odločajo. Leta 2020 naj bi se avtomobil udeležil več dogodkov, vendar je svetovna pandemija ustavila te vznemirljive načrte.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code