Gre za zelo redek dvovratni trisedežni avtomobil, kupljen leta 1997 za takrat »samo« 776.000€ (£540.000).

Vsega skupaj je bilo izdelanih 106 primerkov, od tega zgolj 64 primernih za javne ceste. Primerek, o katerem pišemo, je doživel dve večji nezgodi v letih 1999 in 2011 in samo druga je zavarovalnico stala skoraj 1,5 milijona evrov, kar je eno najdražjih zavarovalniških kritij v zgodovini na območju Velike Britanije. Motor avtomobila je v omenjeni nezgodi končal kar 20 metrov stran od avtomobila.

mclaren_f1

Seveda govorimo o legendarnem avtomobilu McLaren F1, ki ga je nedavno po 18 letih lastništva prodal svetovno znani komik Rowan Atkinson, poznan tudi kot Mr. Bean. Svojega F1 vsekakor ni imel v svoji garaži zgolj za okras, saj je z njim prevozil okrog 66.000 kilometrov, kar je za športni avtomobil razmeroma veliko. Z njim se je odpravil na dopust, v trgovino, na srečanja ljubiteljev znamke McLaren in celo na dirkališče.

mclaren_f1

[sam id=”14″ codes=”true”] Mnogi se boste vprašali, zakaj se je članek te britanske avtomobilske znamke znašel na BMWblogu. Seveda ne gre za pomoto. V legendarnega superšportnika je namreč sredinsko nameščen ogromen atmosferski 6,1-litrski V12, ki ga je izdelal nihče drug kot bavarski BMW. Motor je mogočna pošast, ki preganja 636 rezgetajočih konj in jih požene vse do neverjetnih 372km/h (brez omejevalnika 390km/h), kar je omogočilo, da je avtomobil marca 1998 dobil naziv »najhitrejši serijski avtomobil na svetu«. Prav tako je občudovanja vreden pospešek do 100km/h. Znaša namreč le skromne 3,2 sekunde, kar je za avtomobil, star 20 let, neverjeten rezultat in je kljub svoji starosti še vedno močan konkurent sedanjim superšportnikom. Kljub temu, da so hitrost 372km/h drugi avtomobili že presegli, pa F1 še vedno velja za najhitrejšega superšportnika s klasičnim atmosferskim motorjem.

mclaren_f1

Znano je, da je g. Atkinson velik ljubitelj avtomobilov. V garaži  ima poleg sedaj prodanega McLarna še dva zanimiva modela, kjer ima prste vmes modrobeli propeler. To so BMW 328 iz leta 1939 in Rolls-Royce Phantom coupé. Poleg svojega Royca v garaži pa si je Rowan v svojem zadnjem filmu o detektivu Johnny Englishu od Rolls-Royce zaželel izpeljanko modela Phantom coupé s prav posebnim 9.0-litrskim motorjem V16, ki ga prav tako izdeluje BMW in so ga na njegovo željo tudi vgradili.

rolls-royce_phantom_v16

Ob koncu pa še besede, ki jih je Rowan izrekel ob prodaji: »Mislim, da je čas, da v tem avtu začne uživati še kdo drug. Kupil sem ga zaradi oblike, dizajna in same predstave in je res najlepši in najboljši avtomobil. Srečno novim lastnikom.«

V nadaljevanju vabljeni k ogledu galerije in video posnetkov!

[sam id=”13″ codes=”true”]

[sam id=”13″ codes=”true”]

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code