BMWBLOG.si ekipa se je tokrat imela priložnost zapeljati s smetano BMW modelov, M oddelkom vozil.

Vozniki so imeli možnost preizkusiti osem M vozil na 3-dnevnem BMW M Drive Tour, ki so ga za slovenske navdušence ekskluzivno organizirali pri Avto Aktiv Kranj. Na izbiro smo imeli tri BMW M4 Coupe, enega M3 Sedana in M5, M6 pa je bil na voljo v izvedbah Gran Coupe, Cabrio in Coupe.

Dogodek je potekal v več terminih, vsaka skupina pa je po gorenjski prevozila približno 130 kilometrov dolgo pot. Pred odhodom smo se zbrali v salonu, kjer so nam na kratko predstavili pravila vožnje in potek dneva, nagovor je imela tudi direktorica Avto Aktiva: Beata Niewada.

Kmalu za tem smo že sedeli za volani mogotcev in se odpravili na pot. Nekaj časa smo se vozili po avtocesti, del poti pa smo prevozili tudi po glavnih cestah, kjer je bilo možno preizkusiti tudi bolj dinamično vožnjo čez ovinke. Nekaj problemov je naši skupini sicer naredila kolesarska tekma, zaradi katere so občasno zapirali cesto iz Kranjske gore in so nastajali manjši zastoji. Med samo vožnjo so potekale tudi menjave vozil ter menjave voznikov, zaradi katerih smo imeli sedem postankov. Postanke smo naredili na počivališčih v Radovljici, Jesenicah, Kranjski gori, Korenskem sedlu in na vmesni točki, namenjeni počitku pri Ski Pass hotelu, kjer so nas v sklopu organizacije Avto Aktiva Kranj razvajali s postrežbo hrane in pijače.

Naša ekipa je imela možnost preizkusiti tudi oba nova M modela, M3 Sedan in M4 Coupe. Potrdimo lahko, da sta oba modela korektno izdelana, užitek v vožnji je fenomenalen. Maksimalni navor je enakomerno razporejen čez celotno območje vrtljajev, kar po domače pomeni, da avtomobil “potegne” tudi v nižjih obratih in naj vam povemo, občutek je res enkraten. Tudi sama poraba goriva ni kritična; pri bolj dinamični vožnji se povprečje povzpne na okoli 15 l/100 km. V oba avtomobila je vgrajen S55 turbinski šestvaljnik, ki razvije 431 konjskih moči, kar je 11 konjskih moči več kot pri M3 E92, čeprav je slednji imel 2 valja več. Največji navor je sedaj 550 Nm kar je občutnih 37 % več od predhodnjega S54 motorja. Tudi pospešek je izboljšan za 11 %, kar pomeni da motorni agregat, ki je nameščen v M3/M4 pospeši do stotice v samo 4.1 sekunde.  Z uporabo lahkih materialov je zmanjšana teža, kar še dodatno pripomore k dinamičnosti teh dveh, res izjemnih vozil: M3 in M4.

Priložnost voziti paleto najzmoglivejših BMW vozil je nekaj takega, kar ti ostane v spominu. Seveda je teh nekaj uric minilo s svetlobno hitrostjo in že smo bili parkirani nazaj pri Avto Aktiv Kranj. Kot vsake dobre stvari je bilo tudi naše vožnje prehitro konec; navdušeni nad modeli ter polni vtisov smo v salonu ob prigrizkih gostoljubnega Avto Aktiva še malo predebatirali izkušnjo, nato pa se odpravili vsak svojo pot.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code