Alpina je na frankfurtskem avtomobilskem salonu predstavila novo Alipna DS 5 S, ki naj bi bila najhitrejše serijsko dizelsko vozilo na svetu. Na voljo je tudi v karavanski različici.

Alpina je pred slabim tednom razkrila novi model z oznako D5 S, sedaj pa ga je na letošnjem frankfurtskem avtomobilskem salonu, predstavila še v živo. Če se mogoče sprašujete, kaj ima ta pošast pod motornim pokrovom, je to 3.0 litrski vrstni šestvaljnik, ki s pomočjo kar treh turbin, proizvaja impresivnih 382 konjskih moči in 800 Nm navora, ki je dosegljiv vse od 1650 do 2650 obratov na minuto.

Skupaj z izboljšanim osem stopenjskim avtomatskim menjalnikom preko odličnega štirikolesnega pogona poganja vsa štiri kolesa, kar mu omogoča, da do ‘stotice’ pospeši v 4,4 sekunde, kar je hitreje od F10 generacije M5, za pospešek do ‘dvestotice’ potrebuje 17 sekund, končna hitrost pa znaša 286 kilometrov na uro. Ravno končna hitrost omogoča avtomobilu status najhitrejšega ‘dizla’ na svetu, saj je najmočnejša dizelska različica običajne serije 5 z oznako M550d, omejena le na 250 kilometrov na uro, navkljub identičnim pospeškom od nič do sto kilometrov na uro. Od slednjega ravno tako ponuja 40 Nm navora več, dočim je moč skoraj identična.

BMWBLOG-Alpina-D5S-frankfurt (7)

Šasija, zavore, podvozje in vzmetenje je praktično enako kot v modelu B5 Bi-Turbo. Vzmetenje predstavlja aktivne blažilnike z različnimi voznimi profili, od Comfort do Sport +, same vzmeti pa so nekoliko krajše, kar omogoča, da vozilo leži nekoliko nižje, karavanska različica pa je zadaj opremljena z zračnim vzmetenjem, ki se samodejno prilagaja, glede na obremenitev zadnje osi, da je zadek vedno enako oddaljen od tal. Kot dodatek, Alpina ponuja tudi Sport Plus paket vzmetenja, ki doda štirikolesno krmiljenje, ki uspešno izniči nagibanje zadka. Na vozilu so nameščena 20-palčna alumunijasta ‘hišna’ platišča, ki so spredaj obuta v pnevmatike dimenzij 255/35, zadaj pa 295/30.

Tudi notranjost je dobila standardni Alpinin tretma, ki zajema posebno oblazinjenje, dodatke v notranjosti in seveda množica Alpina napisov ter značk. Razstavljeno vozilo je ravno tako odeto v zelo zanimivo zeleno barvo, ki hkrati ni preveč kričeča, pa vendar ne bi s tem avtomobilom nikjer ostali neopaženi.

BMWBLOG-Alpina-D5S-frankfurt (27)

Prvi primerki bodo k kupcem prišli v začetku prihodnjega leta. Limuzinska različica bo na voljo od 87,900 evrov naprej, karavanska pa od 90,400 evrov naprej. Torej D5 S ali M550d?

Lektoriral: Stefan Baldauf

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code