Kot prvi slovenski medij smo pobliže spoznali in sprejeli izziv novega BMW X4 iz podjetja A-Cosmos, za katerega znamka obljublja, da je v prav vsem boljši od prejšnje generacije. Pa je temu res tako?

Vrhunska in napredna tehnologija, zanesljivost, energetska učinkovitost dovršenih pogonskih sklopov, praktičnost ter ogromno udobnega prostora za vsakogar so vrednote, ki jih že leta poznamo vozniki BMW vozil. Ampak kljub temu, da BMW vozila ne razočarajo (skoraj) nikjer, se njihovo poslanstvo skriva v dinamiki podvozja, ki je ni moč skriti. Nova generacija kupejevskega športnega terenca z imenom X4 brez dvoma upravičuje svoj obstoj s prej omenjenimi vrednotami. Prva stvar, ki nas je najprej navdušila je zagotovo izjemno markanten pogled in natančno izklesane linije karoserije. Privlačna barva Sophisto Grey Brilliant Effect v povezavi z M Sport X paketom zunanjosti pa zagotovi atraktivnost. Ker pa bavarska znamka obljublja, da je nova generacija modela X4 v vsem boljša od prejšnje, smo se to odločili temeljito preizkusiti. Kot sporočajo grafike na vozilu, ki jih je skorajda nemogoče spregledati, je izziv sprejet. So pri BMW uspeli razviti avtomobil, ki vam bo v pomoč kadarkoli in kjerkoli? Najprej smo se odpravili v svet planin in čudovite narave z idiličnim pastirskim svetom, Veliko Planino. Pot do vrha Zelenega robu je neutrjena, večino časa pa smo se vozili ob spremljavi lukenj in grbin. Res je, da bi pot lahko opravil marsikateri osebni avtomobil, je način kako neutrjene poti premaguje X4 naravnost neverjeten. V voznem načinu ”comfort” se blažilniki prelevijo v pravo mehkobo, kar pomeni, da več kot odlično blažijo vse nepravilnosti na cestišču. Tako se novi X4 na vsaki poti počuti domače, vsaka pot postane neverjetno prijetna atmosfera.

Vsakodnevno življenje postaja čedalje bolj dinamično, kliče po okretnosti in prilagodljivosti. Novi BMW X4 zna odgovoriti na vse izzive in je popolna kombinacija elegantne športnosti, praktičnosti, udobja in dinamičnosti. Zdi se kot, da izzive že nestrpno pričakuje. Pri tem mu pomaga napredni štirikolesi pogon xDrive, s katerim je bil opremljen tudi testni primerek. Seveda pa štirikolesni pogon ne bi bil tako koristen, če pogonski sklop ne bi vkjučeval 2,0-litrskega turbo dizelskega motorja in osem-stopenjskega samodejnega Steptronic menjalnika. Motor razvije 190 konjskih moči in 400 nevtonmetrov navora, do stotice pospeši v točno osmih sekundah, doseže pa končno hitrost 213 kilometrov na uro. Medtem, ko je omenjen dizelski motor dovolj za vsakodnevno in nekoliko bolj umirjeno vožnjo, mu pri večjih hitrostih kmalu zmanjka sape, predvsem zaradi mase vozila in visokega količnika upora. Samodejni menjalnik prestavlja nezaznavno in se hitro odzove na pritisk stopalke za plin. Ena izmed največjih lastnosti nove generacije modela X4 je uporaba inovativne CLAR platforme, ki predstavlja trdnejše in obenem lažje materiale, zaradi česar so uspeli maso X4 znižati za približno 50 kilogramov in jih tako sedaj tehta 1815. Za bolj dinamično naravnane voznike vsekakor bolj priporočamo izbiro močnejše različice 30d. Različica 20d pa se bo sicer oddolžila z varčno porabo goriva, saj povprečno po tovarniških podatkih porabi le 5,6-5,4 litrov dizelskega vozila na 100 prevoženih kilometrov in obenem v ozračje odda 142-149 ogljikovega dioksida. V realnem življenju je poraba za kakšen liter večja, kar je še vedno odličen rezultat za vozilo take narave.

Po raziskovanju Velike Planine pa smo se odločili, da se zapeljemo še na morje, na drugi največji hrvaški otok, Krk. Med samo potjo smo bili vedno znova presenečeni, kako podvozje suvereno opravlja svoje delo in potnikom nudi visoko mero udobja, v notranjosti pa prepriča s prestižnimi rešitvami in kakovostnimi materiali. Športno zasnovana armaturna plošča s prevleko iz Sensateca pa zagotovi, da so materiali tudi na otip privlačni. Brez dvoma se novi X4 kot vsa ostala BMW vozila po premijskem občutku zaradi sodobnih materialov in ergonomsko zasnovane potiške kabine loči od tekmecev. Med potjo nas je novi X4 varoval s številnimi imenitnimi asistenčnimi sistemi. Driving Assistant Plus, kot pravijo pri znamki, je trenutno eden izmed najbolj naprednih sistemov. Medtem ko številni asistenčni sistemi skrbijo za vašo varnost, je naloga multimedijskega in informacijskega sistema Connected Drive, da vas obvešča o vsem. Na sredini armaturne plošče najdemo velik in pregleden zaslon multimedijskega sistema velikosti 10,3 palcev, ki je občutljiv na dotik ali pa je upravljiv z iDrive kontrolerjem. Novi BMW X4 predstavlja tudi digitalne merilnike s pomočjo 12,3-palčnega zaslona. Merilniki se spremenijo s posebnimi prikazi in glede na izbran vozni profil, ”eco pro”, ”comfort” ali pa ”sport”. Vse to pomeni, da se BMW pomika v popolno digitalizacijo z izjemnimi možnostmi povezljivosti s spletom in pametnimi napravami.

Sem že omenil kako se lahko BMW X4 druge generacije lahkotno in suvereno pelje skozi ovinke? Seveda je za to potreben vozni profil ”sport”, kjer pa hitro odkrijemo vse prednosti izrazite vozne dinamike. Relativno nizko težišče in v voznem načinu ”sport” športno krmiljenje, prilagodljivo M vzmetenje in podvozje ter bolj intenzivni odziv stopalke plina so značilnosti, ki zagotavljajo, da boste v vožnji uživali vsak trenutek.

BMW X4 je z vami na utrjeni cesti, asfaltu, neurejenih gozdnih poteh in celo v središču mestnega vrveža – povsod se namreč počuti domače. Udobno vas bo popeljal kamorkoli in vam bo pri tem nudil čudovit pogled na svet. Tudi takrat, ko se vam bo zahotelo nekoliko bolj dinamične vožnje, vas zagotovo ne bo pustil na cedilu, temveč vam bo nazorno pokazal po čemer slovijo vozila bavarske znamke. Ampak ne pričakujte preveč, saj gre navsezadnje še vedno za športnega terenca. Cena bogato opremljenega testnega primerka znaša 77.679 evrov, a X4 nove generacije je lahko vaš že za 54.950 evrov.

Veste kaj je najboljše o točno tem primerku BMW X4?

Brez dvoma dejstvo, da se o vsem tem lahko prepričate kar sami v salonu BMW A-Cosmos, ki se nahaja na Celovški cesti, kjer lahko ta primerek nove generacije kupejevskega športnega terenca BMW X4 preizkusite kar sami! Osebje vam bo prav tako z veseljem odgovorilo na vsa vaša vprašanja!

Si torej tudi vi upate sprejeti izziv in se prepustiti občutkom?

Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code