V sodelovanju s podjetjem Avtokozmetika Kristal, ki se z nego vozil ukvarja profesionalno, smo vam pripravili nekaj nasvetov, da se bo vaš jekleni konjiček ''zasvetil'' kot še nikoli, obenem pa dolgo časa ostal v najboljši in sijoči se formi!

V zgoraj omenjenem podjetju že vrsto let svojim strankam nudijo izjemno širok spekter storitev. Vsem storitvam pa je skupno to, da bo vaš avtomobil na koncu izgledal odlično, vaše veselje v vožnji pa bo še nekajkrat večje! K njim smo tokrat zapeljali prav poseben avomobil – BMW serije 7, različice 740Le – 40 Jahre Edition, ki nam ga je prijazno posodil BMW Group Slovenija, za kar se jim zahvaljujemo. Le-to različico je znamka izdala, kot že sama oznaka pove, za proslavitev 40. obletnice limuzine. Ker verjamemo, da tudi sami obožujete svoje vozilo smo vam v sodelovanju smo pripravili natančen opis vseh postopkov, ki se jih poslužuje ekipa in so skorajda nujno potrebni, da bo vaše vozilo po vsakem pranju v odlični formi. Po koncu preobrazbe pa smo se pogovorili še z direktorjem podjetja, ki nam je razkril še nekaj dodatnih nasvetov!

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (3)

Pred samim pranjem avtomobila je na njem veliko nečistoč, kot je recimo blato in umazanija s cestišča. Da bi vso to nečistočo kar se da učinkovito sprali, ne da bi s tem povzročili dodatne praske na laku ali ga poškodovali, je potrebno predpranje. Pri tem opravilu uporabite kvaliteten visokotlačni čistilec, saj voda pod tlakom odstrani precej več umazanije. Pri tem početju pa pazite, saj lahko visokotlačni čistilec na določenih mestih poškoduje lak oziroma nalepke, zato je potrebno, da vzdržujete primerno razdaljo od karoserije. Nato sledi aktivna pena, kot jo radi imenujejo profesionalci te stroke. Le-ta že sama po sebi zagotavlja atraktivnost in je tako po mnenju mnogih najbolj zanimiv in zabaven del vsakega pranja avtomobila. Aktivna pena postopek predpranja še nekoliko olajša in poskrbi, da je vsa umazanija v večini odstranjena.

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (15)

Ko aktivno peno temeljito speremo s karoserije, sledi pranje po znanem dvovedrnem sistemu. Tega sistema se poslužujejo prav vsi profesionalni “detailerji”, zato priporočamo, da ga uporabite tudi vi, v kolikor ne želite pustiti dodatnih prask na laku vozila. Prvo vedro naj vsebuje ustrezno mešanico kvalitetnega šampona in vode, drugo vedro s čisto vodo pa vam bo služilo za splakovanje. Če boste dobro splakovali gobo oziroma rokavico, bo prvo vedro na koncu pranja še vedno povsem čisto. Začnite tako, da gobo ali še bolje rokavico za pranje avtomobila zelo dobro prepojite s šamponom in vodo, pranje vašega jeklenega konjička v pravem pomenu se tako lahko začne. Z gobo ali rokavico začnite na čimvišjem delu vozila in nadaljujte proti tlom, kjer je običajno umazanije največ. Ko je le-ta umazana, jo sperite v drugem vedru, namenjenem za splakovanje in jo nato ponovno namočite v prvo vedro.  Ne pozabite se posvetiti tudi platiščem, ki so verjetno najbolj umazan del vsakega avtomobila.

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (25)

Po pranju sledi temeljito sušenje, kjer priporočamo uporabo kvalitetne brisače iz mikrofibre, saj se boste le tako (kot povsod) izognili nastanku dodatnih prask na laku vašega jeklenega konjička. Nujno je, da brišete od vrha proti tlom, med samim sušenjem pa brisačo lahko tudi ”ožamete”, ko ste mnenja, da je preveč mokra. Ko boste s sušenjem končali, mora biti brisaša popolnoma čista, ker to pomeni, da ste se izkazali in skrbno oprali avtomobil. Ker pa po samem pranju vozila na njem še vedno ostane ”en kup” umazanije, ki je na oko sploh ne opazimo, je priporočljivo tudi ”plastelinjanje”. Ni potrebno, da to izvedete vsakič po pranju, je pa primerno vsaj enkrat na mesec. Pred začetkom izberite ustrezno trdoto plastelina, saj lahko neprimerna trdota poškoduje lak avtomobila. Opravila se lotite tako, da plastelin ali površino vozila navlažite z vodo in sam plastelin tudi sploščite.  Skrbno ga s krožnimi gibi premikajte po površini, ob tem pa ne pritiskajte pretrdo, saj se boste tako še dodatno izognili dodatnim praskam na laku. Postopek je primeren za vse dele vozila, tudi stekla ali ogledala. Ko boste s postopkom končali, vozilo ponovno sperite in ga ponovno posušite kot pri prejšnjem koraku.

Vabimo vas k ogledu galerije, saj ravno te, prikazujejo postopek čiščenje avtomobila! Od samega začetka pranja vozila in do končnega izdelka. 

Sedaj ste verjetno že zelo zadovoljni z izgledom vašega jeklenega konjička, kajne? A to še ni konec, saj je potrebna še zaščita laka, da boste izgled skorajda novega vozila ohranili čim dlje. Pred tem lahko z ustreznimi preparati namažete tudi različne plastike, pnevmatikam namenite sijoče premaze, stekla pa očistite, da boste imeli boljši pregled nad cestiščem (in tako poskrbeli za varnost). V našem primeru je ekipa z visokokvalitetnimi preparati zaščitila tudi aluminijasta platišča, ki pa so bila potem tudi ”sijoča”. Na avtomobil smo nanesli tudi izjemno kvalitetno keramično zaščito.

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (33)

Le-ta zagotavlja izjemno tanek prozoren sloj, ki nudi ekstremno odpornost in hidrofobnost, vozilo pa ščiti pred lažjimi praskami, kislim dežjem, ptičjimi iztrebi in celo UV žarki. Doma lahko lak avtomobila enostavno zaščitite z voskom ali ”sealantom”, ki je precej bolj enostaven za nanos, saj se mora keramična zaščita sušiti pod posebnimi grelci kot prikazuje spodnja fotografija.

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (39)



Marko Podlogar, direktor podjetja, pa nam je odgovoril tudi na nekaj vprašanj. Verjamemo, da Vam bodo strokovni odgovori koristili, ko se boste lotili nege svojega avomobila znamke BMW. Kot je razvidno iz pogovora se nam v prihodnje obeta veliko uspešnih zgodb podjetja!


1. Kdo ste in s čim se ukvarjate? Kateri člani sestavljajo vašo ekipo?

Trenutno smo tri članska ekipa (kmalu bomo namreč sprejeli še četrtega člana) z velikimi cilji v avtomobilistični stroki nege vozil, v tujini poznano kot ”cardetailing”. Tri člansko ekipo sestavljajo pomembni člani: glavni vodja delavnice (ki je večino časa prisoten v le-tej in dela čudeže pri poliranju), potem pa je tukaj pomočnik, brez katerega žal ne gre. Pred slabim letom dni se je ekipi pridružil tudi ”skrbnik za stranke”, ki skrbi za ponudbe, termine izvedbe in podobne stvari. Kaj kmalu pa se bo pridružil naši ekipi še četrti član, kateri bo imel vlogo pranja vozil in tako pripravil vozilo na izvedbo nadaljnega tretmaja.

BMWBLOG - Avtokozmetika Kristal - BMW 740Le G12 - CAR detailing (50)

2. Vaša izkušena ekipa se lahko pohvali s številnimi znanimi certifikati, a na kater dosežek pa ste v svoji karierni poti do sedaj najbolj ponosni?

Tako je, imamo kar šest različnih certifikatov za nanašanje profesionalnih keramičnih premazov, certifikat za obnovo usnja in certifikat za nanašanje PPF prozorne zaščitne folije. Najbolj ponosni smo na dosežek, da smo pred slabim letom dni nazaj odprli eno izmed največjih delavnic v Sloveniji za ”detailing”, ki meri kar tristo kvadratnih metrov notranje površine. Delavnica se deli na pralni del (prostor za zunanje pranje) in pa studio, kjer imamo nameščena dva avto dvigala.

3. Kaj ponujate vašim strankam? Katere produkte in pripomočke uporabljate pri vašem delu?

Našim strankam ponujamo profesionalne storitve s področja nege vozil. Nudim več vrst poliranj in različne zaščite laka. Uporabljamo različne voske in keramične zaščite svetovno priznanih proizvajalcev. Nudimo tudi globinsko čiščenje vozila, čiščenje in nego usnjenih površin, obnovo usnja s postopkom barvanja, obnovo žarometov, dezinfekcijo klima naprav in odstranjevanje neprijetnih vonjav s posebnim postopkom OZON. Uporabljamo samo najboljša čistila različnih proizvajalcev, katera so namenjena čiščenju različnih materialov. Primer: za deset različnih materialov oziroma delov na avtomobilu imamo po deset različnih proizvajalcev, kar pomeni kar veliko različnih produktov. Poleg čistil uporabljamo tudi različne polirne stroje znamke Rupes in Flex, različne luči Scangrip in ostale pripomočke različnih proizvajalcev kot so na primer krpe, čopiči, krtače in podobno nepogrešljivo orodje.

4. Kaj svetujete pri negi vozila, kako naj se ga lotimo (zunanjost, notranjost ter sedeži)? Na kaj naj bomo pozorni?

 Postopek zunanjega čiščenja:

  • Platišča predhodno sperite s čisto vodo in se lotite čiščenja platišč s primernimi čistili in pripomočki. Umazanijo nato sperite s platišč.
  • V kolikor platišče ni povsem čisto, postopek ponavljajte toliko časa, da bodo čista.
  • Celotno vozilo v celoti splaknite z vodo (s tem boste odstranili večjo umazanijo in avto se bo še dodatno ohladil).
  • Lotite se predpranja. Paziti je potrebno, da se čistilo ne zasuši na površini.
  • V primeru, da imate na vozilu insekte uporabite namensko čistilo, katerega pustite delovati in ga nato tudi sperite.
  • Pripravite si mešanico šampona in vode v prvo vedro in začnite z gobanjem. Gobanje začnete na vrhu in nadaljujte proti tlom. Priporočljivo je uporabljati dva vedra (prvega za splakovanje gobe, drugega pa za šamponiranje). Za predele pragov in spodnjih površin odbijačev, je priporočljivo, da uporabite drugo gobo.
  • Vozilo nato temeljito sperite z vodo.
  • Avtomobil osušite z namensko krpo.
  • Osušite tudi predele med vrati in drugimi podobnimi deli z mikrokrpo, ki je namenjena le temu predelu čiščenja.
  • Stekla od zunaj očistite z namenskim čistilom in krpo.
  • Pnevmatike namažite zato, da se bodo ”lesketale” in bodo dodatno zaščitene proti vremenskimi vplivi.
  • Po potrebi na vozilo s pomočjo mikrokrpe nanesite primerno zaščito (vosek, sealant in podobno).

Postopek notranjega čiščenja:

  • Vozilo najprej dobro posesajte po sledečem zaporedju: najprej tepihe, tla, sedeže in na koncu še vratne obloge.
  • Očistite površine z vlažno mikrokrpo in za tem s suho po zaporedju: najprej armaturno ploščo, sredinsko konzolo in vratne obloge.
  • Očistite stekla, priporočamo Gyeon Q2M Glass čistilo v povezavi z mikrokrpo.
  • Vozilo ponovno posesajte kot v prvem koraku.
  • Notranjost vozila nato še odišavite po izbranem okusu.

 POMEMBNO!  Pri notranjem čiščenju:

  • Ne uporabljajte agresivnih čistil.
  • Usnjene sedeže je potrebno sesati z občutkom, da ne pride do poškodb materiala (v tem primeru usnja).
  • Odsvetujemo mazanje volana in stopalk s kakršnimi koli čistili, ki povzročajo drsenje.

Vozilo čistite enkrat na štirinjast dni ali pa enkrat na mesec. V primeru, da radi skrbite za vozilo in prevozite v enem tednu veliko kilometrov je vozilo priporočljivo oprati vsaj enkrat na teden.

5. Kako lahko za stanje laka na našem vozilu kar se da najbolje poskrbimo sami, v sklopu rednega čiščenja (razen seveda tako, da ga pripeljemo k vam)?

Da boste za svoje vozilo poskrbeli kar se da najbolje je potrebno upoštevati slednje stvari:

  • Vozilo je nujno potrebno čistiti v senci.
  • Ne uporabljajte agresivnih čistil, temveč samo tista, ki vam jih bomo priporočili.
  • Če uporabljate visokotlačni čistilec morate imeti curek s ”pištole” odmaknjen najmanj 40 centimetrov od vozila.
  • V primeru, da vam mikrokrpa ali goba pade na tla, jo ne uporabljate ne da bi je dobro očistili!

6. V čem se ločite od konkurence v tej stroki, ki se je v zadnjem času precej ”razmnožila”?

Tako je, v zadnjem času je vedno več novih ”detailerjev” in nekateri delajo celo ”dumping” v naši stroki. Ne glede na poplavo ”detailinga” pa se zavedamo da naše izkušnje s področja čiščenja in poliranja segajo že več kot 10 let nazaj. Poleg bogatih izkušenj s področja ”detailinga” edini nudimo pisno garancijo na naše izvedene storitve. Vsako vozilo je obravnavano enakovredno, osebje je profesionalno, znanje se redno nadgrajuje, ponudimo pa vam lahko vse vrste profesionalne zaščite, za kar imamo certifikate, ki potrjujejo naše znanje. Garancija na delo je pisna in neodvisna od garancije proizvajalca. Nego vozil jemljemo zelo resno in energijo za delo črpamo iz strasti do vozil.

7. Kakšni so vaši cilji za prihodnost?

Naš prvi cilj je dosežen, saj smo eni izmed vodilnih v Sloveniji s področja nege vozil oziroma ”detailinga”. Imamo pa veliko različnih in manjših ciljev, katere dosegamo iz dneva v dan, iz tedna v teden in iz meseca v mesec, vendar ti cilji naj zaenkrat ostanejo skrivnost. Spremljajte nas in kmalu boste lahko videli naše zastavljene cilje za prihodnost!

Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code