Še pred prenovo MINI modelov F56, F57 in F55, bodo ti dobili povsem novi sedem stopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko, ki obljublja hitrejše prestavljanje in manjšo porabo.

Novi sedem stopenjski DKG menjalnik bo tako zamenjal starega šest stopenjskega avtomatika, ki je do sedaj skrbel za prestavljanje v vozilih MINI One in MINI Cooper D. Skupaj z novim menjalnikom je svojo pot v kabino našla tudi nova prestavna ročica, ki naj bi sedaj izgledala bolj moderno in bolj športno od dosedanje, vendar se še ne moremo odločiti ali je temu res tako.

Dvosklopčni menjalnik zaradi svoje zasnove zagotavlja praktično nezaznavno prestavljanje. Dve oljno hlajeni sklopki povezujeta praktično dva delna menjalnika znotraj ohišja in tako tvorita jedro celotnega sistema. Med prestavljanjem ob pospeševanju, se tako istočasno ena izklopi in druga vklopi, kar zagotavlja izredno hitro prestavljanje, brez cukanja ali trenutnega upada moči. Verjetno večini ni potrebno razlagati, da lahko hitrost prestavljanja preko ročice menjalnika seveda kontrolira tudi sam voznik, saj mu le ta omogoča prestaviti iz običajnega D (drive) načina v športni S način, ki pohitri delovanje menjalnika. V primeru, da hočemo sami narekovati menjalniku kdaj prestaviti, pa je na voljo tudi ročni način M (manual).

Tako kot večina ostalih modelov BMW koncerna, se bo tudi strategija prestavljanja menjalnika do neke mere zanašala na navigacijske podatke iz sistema MINI Connected. Če se vozilo približa ostremu ovinku ali križišču, je menjalnik o tem že prej obveščen in lahko zato sam prestavi v nižjo prestavo, da lahko za upočasnjevanje izkoristi tudi zaviranje motorja. Ravno tako se med športno vožnjo po zavitih cestah izogiba nepotrebnega prestavljanja v višjo prestavo in s tem zagotovi, da je motor vedno v optimalnem območju za pospeševanje.

Zahvaljujoč start/stop funkciji in seveda sedmi prestavi, nov menjalnik ravno tako pripomore k manjši porabi minijevih modelov, ne glede na to ali je avtomobil trivratni, petvratni ali kabriolet.

BMWBLOG-MINI-Dual-Clutch-7-speed (2)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code