BMW že od nekdaj preseneča z inovativnimi idejami. Tokrat so poleg vseh impresivnih novosti v novi seriji 7 predstavili futuristični ključ z LCD zaslonom.

Dandanes se od uspešnih avtomobilskih podjetij pričakuje ogromno. Vsako podjetje z vizijo si namreč zada cilj – preseči svojo konkurenco. Še posebej to velja za najbolj prestižne modele v ponudbi. BMW je imel po predstavitvi novega Mercedesa razreda S in Audija A8 težko nalogo. Obe omenjeni podjetji sta namreč standard udobja in prestiža dvignili na zelo visoko raven. BMW pa je s svojo serijo 7 poskušal zadostiti in celo preseči konkurenco.

Mnogo novosti je prisotnih v zgoraj omenjenem modelu najbolj prestižne in udobne BMWjeve admiralske ladje. Tokrat smo pod drobnogled vzeli ključ z LCD zaslonom, ki je bil premierno predstavljen prav skupaj z novim nastopačem.

bmw_display_key

Vizualno zelo lep ključ prikazuje različne podatke o vozilu in omogoča upravljanje določenih funkcij s pomočjo vgrajenega zaslona na dotik. Na zaslonu je prikazan aktualni doseg kilometrov, napolnjenost posode z gorivom, ura, servisna obvestila, status oken, steklene strehe in centralnega zaklepanja. Ključ ohranja vse dosedanje in povsem običajne funkcije (odpiranje prtljažnega prostora, odklepanje/zaklepanje vozila in nadzor nad alarmnim sistemom), prav tako pa je za osnovne funkcije, kot so zaklepanje in odklepanje avtomobila, prisotna posebna baterija, ločena od polnilne, ki z električno energijo oskrbuje LCD zaslon.

Običajne funkcije ključa sicer še vedno delujejo preko preverjenega IR modula, kar omogoča domet do 300 metrov, medtem ko se ostale informacije med vozilom in pametnim ključem izmenjujejo preko povezave v isto frekvenčno območje (Direct Wi-Fi).
bmw_display_key_3

Sicer pa ima ključ 5 glavnih zaslonov s funkcijami:

1. zaslon: Prikazuje status centralnega zaklepanja, odprtih/zaprtih vrata, prtljažna vrat, stranskih oken ali sončne strehe ter aktivnost alarmnega sistema.

2. zaslon: Informacije, povezane z vzdrževanje vozila: motorno olje, zavorno olje, redni servis, informacije o vozilu ter status osvetlitve na vozilu.

3. zaslon: Aktualni doseg kilometrov in napolnjenost posode z gorivom.

4. zaslon: Gretje na mestu; deluje v radiju 120 metrov, aktivira se ga lahko znotraj dometa in sicer direktno ali z nastavitvijo časovnika.

5. zaslon: Ta zaslon se aktivira s pritiskom in držanjem pomožne fizične tipke, ki izvede neposredno povezavo ključa z vozilom in omogoči funkcijo oddaljenega parkiranja vozila. Nova serija 7 je namreč obdana z senzorji in kamerami, ki spremljajo okolico vozila in slednja funkcija izkorišča prav te. Omogoča namreč, da se avtomobil s pomočjo ključa z zaslonom na parkirno mesto zapelje sam in nam tako prihrani težko izstopanje iz vozila. Sprva preko ključa zaženemo motor, nato pa s preprostim pritiskom na puščico, ki se pojavi na zaslonu, sprožimo postopek parkiranja. Avtomobil nato s pomočjo senzorjev sam zazna okolico, se izogiba oviram in se parkira na prazno mesto. Ko senzorji zaznajo, da je avtomobil prišel do konca parkirnega mesta, se sam ustavi. S pritiskom na zaslon spet ustavimo motor in postopek parkiranja z BMW ključem je zaključen.

bmw_display_key_4

Ob zaklepanju avtomobila se vsi podatki prenesejo na ključ in so tako uporabniku na dosegu roke ves čas. Ker pa je največji problem današnjih zaslonov na dotik prav baterija in njeno polnjenje, je BMW omogočil, da se lahko ključ polni preko USB kabla ali brezžično preko temu namenjene brezžične polnilnice, ki se nahaja pod sredinskim naslonjalom za roke. Poleg ključa lahko tu seveda polnimo tudi svoj pametni telefon.

bmw_display_key_5

Vsekakor zanimiva inovacija, ki bo dala konkurenci zagon za nadaljni razvoj svojih “prvakov”.

Kakšno je vaše mnenje? Ima ključ z zaslonom svojo uporabnost ali so šli pri BMW tokrat predaleč?

Za boljšo predstavo o samem delovanju in funkcijah, ki jih ponuja novi pametni ključ, ste vabljeni k ogledu spodnjih videoposnetkov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code