BMW X1 je zaenkrat edini BMW model kategorije SUV, ki ga še ne poganja motor oddelka BMW M (če upoštevamo, da bo BMW X3 kmalu prejel novo generacijo s pravim modelom M). A X1 kmalu čaka sprememba, saj se ji obeta močnejši motor, ki bo poskrbel za pravo zabavo!

Nova strategija podjetja iz Münchna vključuje več M Performance modelov in večjo prisotnost pravih BMW M vozil na trgu. Strateški načrt seveda vključuje splošno širitev flote vozil, s tem pa pride seveda tudi povečanje ponudbe športnih oz. športno naravnanih vozil.

Novi X1 je tako še edini mestni križanec, ki nima niti M Performance, niti prave M različice. Pravi M vozili sta bili sprva le vozili X5 M in X6 M. Zatem je bila športno navdahnjena X4 M40i, ki zagotavlja večjo okretnost in športnost, vendar ni tako radikalna kot pravi BMW M produkt.

Trenutno je na trgu velik porast SUV vozil. Prav s tem namenom bomo kmalu prejeli tretjo generacijo modela X3 ter drugo generacijo modela X4, obe vozili pa bosta deležni še M Performance različice M40i in prave izvedenke X3 M in X4 M.

bmw-x1-m-performance (5)

Še pred koncem prodaje prve generacije modela X1 bo tako na trgu na voljo športna različica, ki se bo imenovala X1 M35i xDrive ali X1 M40i xDrive. Verjetno bo prihod sovpadal z osvežitvijo modela X1.

Nekaj sprememb bo seveda na področju prenosa moči. BMW M Performance modeli namreč ne sovpadajo s filozofijo bavarskega podjetja, ki prisega na dinamičen zadnji pogon. Kot prvi s sprednjim pogonom naj bi se predstavil limuzinski BMW serije 1 M35i xDrive. Žal X1 ne bo poganjal 3,0-litrski vrstni šestvaljnik, saj se ne prilega v vozilo s sprednjim pogonom. X1 M35i (M40i) xDrive bo zato uporabljal BMW TwinPower Turbo B48 motor, ki bo kot štirivaljnik s prostornino 2,0 litra dosegel moč do 300 konjskih moči. Prav takšen motor bo nameščen v bodočega Mini JCW GP.

Za razliko od drugih M performance modelov bo X1 M35i (M40i) xDrive na voljo le s štirikolesnim pogonom in 8-stopenjskim menjalnikom.

Na videz bo X1 M Performance prejel sprednji odbijač z večjimi zračnimi režami, na zadku pa bosta dve posamični izpušni cevi. Prejel bo tudi M Sport vzmetenje, močnejše zavore in nekoliko znižano šasijo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code