Glede na trenutne vrtoglave cene BMW E30 M3, je verjetno 320iS še najboljši nadomestek tega ikonskega modela.

A eBay-u smo zasledili izjemno zanimiv oglas za 1990 BMW E30 320iS v barvi Diamond Schwartz. Avtomobil je originalno ameriški, a je bil kasneje uvožen v Kanado in je poleg vsega opremljen tudi z izjemno zaželjenim M Tech II športnim paketom. Ob uvozu je bil tudi obnovljen, takrat pa je bilo zamenjano tudi veliko obrabljivih delov in obnovljenih preostalih mehanskih delov. Avtomobil je namreč star že 30 let, poleg tega pa je bil tudi normalno vožen, saj je v svojem življenju prevozil okoli 175 tisoč kilometrov.

Zakaj je model 320iS tako poseben? Ker sta v poznih osemdesetih letih Italija in Portugalska sprejeli poseben luksuzni davek za avtomobile, ki imajo prostornino motorja večjo od 2 litrov. Kot odgovor na to je BMW razvil manjšo 2.0 litrsko različico S14 štirivaljnika iz modela BMW M3, ki pa je vseeno proizvedla enakih 192 konjskih moči kot pravi E30 M3. Motor je spojen z enakim petstopenjskim getragovim ročnim menjalnikom kot pravi M3, opremljen pa je bil tudi z zaporo zadnjega diferenciala. Čeprav to ni pravi M avtomobil, so vse sestavine tu in bi ga brez slabe vesti lahko tudi označili za M model.

Dotični model je večinoma v originalnem stanju, z izjemo H&R vzmeti in stabilizatorjev, Bilstein B6 blažilcev ter SuperSprint izpušnega sistema. Ne glede na izdatno kilometrino, izgledata tako zunanjost, kot tudi notranjost v izjemno dobrem stanju, za kar je verjetno zaslužna tudi nedavna prenova. Skupno je BMW med letoma 1987 in 1990 izdelal le 2.540 dvovratnih primerkov ter 1.205 štirivratnih primerkov različice 320iS, kar je skupaj še vedno dosti manj od bolj iskane različice M3, katerih so skupno naredili kar 18.843.

Avtomobil se prodaja na  tej povezavi trenutna najvišja ponudba v času pisanja pa znaša 21.555 dolarjev kar znese 18.274 €.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code