Pisalo se je leto 1983, ko je BMW na avtoshowu v Frankfurtu javnosti predstavil novost s pridihom M oddelka – BMW M635CSi, v ZDA pa se ga je prijelo kar ime M6.

BMWjevi inženirji so iz svojega zelo uspešnega modela BMW M1 vanj implementirali 3,5-litrski šestvaljnik, ki je proizvedel za tisti čas neverjetnih 282 konjskih moči in 340 Nm navora, moč pa se je prenašala na zadnji kolesi preko 5-stopenjskega ročnega menjalnika. Vse to mu je kljub 1970 kilogramom omogočilo pospešek do 100 km/h v zgolj 6,4 sekunde in končno hitrost impresivnih 255 km/h.

bmw_m6_e24
Legendarni motor vzet iz še bolj legendarnega BMW M1.

Poleg impozantne mehanizacije pod pokrovom motorja so v mogočnem bavarcu prisotne še nekatere novosti. Dodan je bil sprednji zračni odbijač, športno vzmetenje, diferencial z omejenim zdrsom in pnevmatike Michelin TRX na aluminijastih platiščih. Opcijsko so bili na voljo elektronsko nastavljivi sprednji sedeži, ločena klimatska naprava za zadnji del avtomobila, sredinsko nameščen hladilnik za pijačo in sončna streha. [sam id=”13″ codes=”true”]

Avtomobil vzbuja prav posebno strahospoštovanje, ne samo, ker je hiter, dobro opremljen in agresivnega izgleda, pač pa že zaradi svoje redke pojavnosti na cestah. Med leti 1983 in 1989 je bilo namreč izdelanih zgolj 5855 primerkov, od tega 1767 za ameriški trg. Se je pa M6, namenjen ameriškim kupcem, nekoliko razlikoval od evropskega. Motor je proizvedel »samo« 256 konjskih moči in 329 Nm navora, s tem pa se je povečal tudi čas za doseg stotice – iz evropskih 6,4 na ameriških 6,8 sekunde, s čimer se je M6 v mnogih avtomobilističnih revijah še vedno uvrstil med 10 najhitrejših.

Udobni usnjeni sedeži, ločena klima in sredinsko nameščen hladilnik v BMW M6.
Udobni usnjeni sedeži, ločena klimatska naprava in sredinsko nameščen hladilnik v BMW M6.

Še do četrtka, 4.6.2015, pa se preko eBay spletne dražbe prodaja ameriška različica M6 s prevoženimi 101,085 miljami oziroma 162,680 kilometri. Trenutna izklicna cena je dobrih 20.000 ameriških dolarjev, podanih pa je bilo že 29 ponudb.

Po slikah sodeč je avtomobil glede na svoja leta odlično ohranjen in s svojo relativno ugodno ceno kar kliče po ljubiteljih klasik.  Če se odločite za nakup lepotca, pa le preverite, kako ga boste pripeljali v Evropo, saj prodajalec ne krije stroškov transporta. Vsekakor se boste s takim lovilcem pogledov na sončno nedeljsko popoldne s ponosom in nasmehom na ustih odpeljali na vam najljubši izlet.

Vir: eBay

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code