Ne vem za vas, ampak misel ob pogledu na levo ali desno stran in pomankanje ogledala v meni vzbuja nelagodne občutke. Že res, da človeški faktor povzroči mnogo nesreč, ampak da vsa ogledala nadomestijo kamere? To je spet druga zgodba...

Na CES 2016 v Las Vegasu, ki poteka ravno te dni, je predstavljen tudi nov sistem za življenje brez vzratnih in stranskih ogledal. Sistem kamer je prvič uporabljen za nadomestitev konvencionalnih stranskih in notranjega vzvratnega ogledala: namen je preprečiti nevarne mrtve kote in doseči boljšo preglednost okolice.

BMW i8 Mirrorless vključuje dve skoraj nevidni kameri, nastanjeni v aerodinamično optimiziranih nosilcev, ki nadomeščajo do sedaj obstoječa zunanja ogledala, tretja kamera pa je pritrjena na zgornji rob vzvratnega ogledala v potniški kabini. Sistem združi vse tri slike in jih prikaže kot eno na zaslonu visoke ločljivosti na mestu, kjer je bilo vzvratno ogledalo.

BMW-i-8-Mirrorless (4)

Slika okolice za vozilom pokriva večji zorni kot, kot bi bilo to mogoče s prostim človeškim očesom, prav tako se ne boste več trudili popravljati ogledal na pravo pozicijo, saj se kamere uravnavajo same. Zaslon je širok okoli 300 mm in visok 75 mm, ohišje je nekoliko zaobljeno, kar omogoča občutek naravnega pogleda prometa za vozilom. Še ena posebna značilnost tega sistema je, da kamera ocenjuje situacijo prek prejetih informacij in se takoj odzove na grozeče nevarnosti.

BMW-i-8-Mirrorless (7)

Če je na primer vozniki signaliziral z indikatorjem, da želi prehitevati, vozilo za njim pa se premika s preveliko hitrostjo, bo rumena ikona opozorila z utripanjem in se stopnjevala ob povečanju nevarnosti. Ravno tako bo vozilo opozorilo na trk s pešcem ali kolesarjem na križiščih, kjer je preglednost včasih precej slaba. Futuristični pogled v svet bo ponujal tudi druge dobre lastnosti: stranske kamere so mnogo manjše od stranskih ogledal in ponujajo še več preglednosti in izboljšano aerodinamiko, voznik tudi nima več problemov z začasno oslepitvijo zaradi luči ali sonca, veliko dobrih lastnosti torej.

BMW-i-8-Mirrorless (1)

Kaj pa obstojnost in čiščenje? Vsi vemo, kakšni problemi so lahko z umazanimi lečami vzvratnih kamer. Zaenkrat je glavna rešitev premaz za odboj umazanije in tekočin, ki naj bi deloval brezhibno brez kakšne potrebe po obnavljanju in posebni oskrbi, Gorilla Glass Type 2 pa omogoča odpornost proti praskam, kamenju in drugim nevščečnostim, s katerimi se lahko srečamo v vsakdanjem življenju. BMW zaenkrat še ni razkril, kako daleč je tehnologija do dejanske proizvodne faze, vendar pa s pritiskom konkurenčnih znamk s podobnimi sistemi, prihodnost ni daleč.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code