Avtonomna vožnja res ni več daleč.!

Na tehnološkem dogodku NextGen, je BMW premierno predstavil tudi naslednjo generacijo aktivnega tempomata, ki bo zmožna samodejno ustaviti na semaforju pri rdeči luči. To še ni ravno avtonomna vožnja pa vendar je to vseeno korak v pravo stran, kjer bi proizvajalec rad prinesel nekaj teh ‘avtocestnih’ funkcij tudi v urbano okolje.

Sistem uporablja enake kamere, ki so že sedaj vgrajene v večino novih BMW vozil in že lahko zaznajo hitrostne omejitve, ter jih posredujejo pametnemu tempomatu. Poleg kamer, sistem uporablja tudi vgrajen navigacijski sistem, kjer dobi informacije o tem, kje lahko pričakuje semaforje. Ker je to zgolj nov programski dodatek, bo BMW lahko v prihodnosti posodobil že obstoječe avtomobile, zaenkrat pa je še neznano kdaj lahko to pričakujemo in v katerih avtomobilih se bo najprej pojavilo.

Na samem dogodku so zadevo tudi preizkusili, udeleženci pa so poročali, da je v gostem prometu na ulicah Munchna v običajni seriji 3 sistem deloval brezhibno. Ko je avtomobil zaznal rdečo luč se je samodejno ustavil in držal avtomobil pri miru, za nadaljevanje ob zeleni luči, pa je moral voznik pritisniti tipko za vklop tempomata, da je avtomobil peljal naprej.

Sistem naj bi tudi ločil med levo in desno zeleno puščico na bolj kompleksnih križiščih in reagiral glede na dano situacijo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code