Leto 2020 je bilo nepredvidljivo leto polno razočaranj. Prav tako je svoj odtis pustilo na gospodarstvu ter bolj specifično na avtomobilski industriji.

Poslovanje BMW-ja je v zadnjem desetletju bolj kot ne konsistentno, v preteklem letu pa so bili deležni ogromnega upada prodaje vozil. Dandanes je na trgu največje povpraševanje križancev ter SUV vozil, kar se kaže tudi na pretekli statistiki prodaje bavarskega giganta. Če za primer vzamemo prodajo BMW vozil v Evropi v mesecu aprilu, so v obdobju med leti 2016 in 2019 povprečno prodali 65.878 vozil. Aprila 2020 pa so Evropejci v celotnem mesecu kupili le 24.961 vozil BMW. Nič kaj bolje jim ni kazalo v maju.

Je to posledica pandemije COVID-19 ali hudega upada konsistentnosti izdelave vozil ter nerazumljivih dizajnerskih potez, ki prihajajo iz Municha? Jasno je, da vodilni nimajo stika z realnostjo ter sami sploh niso prepričani v prihodnost ter ne cenijo bogate zapuščine znamke. V petdesetih letih 20. stoletja je Bavarce rešila linija vozil BMW New Class, ki so podjetje iz hude finančne stiske potegnili na zeleno vejo in hkrati začrtali prihodnjo identiteto znamke. Danes pa z vsakim modelom, ki ga predstavijo, BMW pada v vse večje brezno iz katerega mogoče ne bo povratka.

Statistika pa je tudi v Združenih državah Amerike v preteklem letu nadvse zaskrbljujoča. V drugi četrtini preteklega leta je prodaja padla za neverjetnih 40%! Delež prodaje BMW-jev v ZDA se giblje okoli 15%, leta 2020 pa je primerjavi z letom prej prodaja vseh vozil padla za 18%!

Očitno je za južno bavarskega proizvajalca vozil težko leto, vendar modeli kot so BMW iX, nova serija 4 ter nov BMW M3 k samem ugledu ne pripomorejo, kvečjemu so celotno situacijo le še dodatno poslabšali, saj je bil odziv oboževalcev ter potencialnih kupcev jasen – takšne prihodnosti si ne želijo! Pokazal se je pravi obraz znamke, s prioritizacijo Kitajskega trga ter z željo po še večjem zaslužku so ob vseh kritikah zahodnega sveta le skomignili z rameni.

Takšna zgleda realnost ter prihodnost BMW v rokah trenutnih ljudi na položaju. BMW sedi 1!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code